Rusija mobiliše robijaše za rat

Rusija  mobiliše robijaše za rat

Vlasti ruskog regiona Krasnojarsk planiraju da ove godine zatvore nekoliko zatvora zbog pada broja zatvorenika izazvanog njihovom mobilizacijom u ratu protiv Ukrajine, piše list Komersant. Ruski mediji citiraju Marka Denisova, komesara za ljudska prava u Krasnojarsku, koji je rekao regionalnim vlastima da će najmanje dva zatvora biti zatvorena zbog “velikog jednokratnog smanjenja broja zatvorenika u kontekstu specijalne vojne operacije”.


Rusija regrutuje zatvorenike za svoju ofanzivu na Ukrajinu od 2022. godine, kada je Jevgenij Prigožin, ubijeni vođa Vagnerove plaćeničke grupe, započeo obilazak zatvorskih kolonija, nudeći pomilovanja ako preživi šest meseci na frontu.


Prigožin, poginuo u avionskoj nesreći ubrzo nakon što je vodio kratkotrajnu pobunu protiv ruskih vojnih vođa, tvrdio je da je regrutovao 50.000 zatvorenika za Vagnera.


Ruske zatvorske vlasti su tada objavile statističke podatke koji pokazuju nagli pad populacije u pritvoru. Ministarstvo odbrane Rusije nastavilo je da regrutuje osuđenike za svoje formacije.