Rusija: „Nema besplatnog gasa“

Rusija:  „Nema besplatnog gasa“

Ako zemlje Evropske unije odbiju da plate gas u rubljama, Rusija nema nameru da se bavi humanitarnim radom i besplatno obezbeđuje gas Evropi, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Na pitanje jedne američke televizije, da li će Rusija prekinuti izvoz gasa u Evropu ako zemlje EU odbiju da plate u rubljama, Peskov je rekao da još nije doneta definitivna odluka o tome, prenosi Tas.
“Ne znam šta će se desiti kada odbiju ovu mogućnost. Čim budemo doneli konačnu odluku, videćemo šta može da se uradi”, rekao je portparol Kremlja i istakao da bez plaćanja nema gasa.
Na pitanje koliko je Moskva zabrinuta zbog činjenice da neki od njenih najvećih kupaca, kao što je Nemačka, “okreću leđa Rusiji”, poručio je da u Kremlju ne bi želeli da se to zaista i dogodi.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je da će se od japanskih firmi tražiti da odbiju ako Rusija zatraži plaćanja u rubljama za ekonomske transakcije, posebno u energetskom sektoru.

Rusija je prošle nedelje zahtevala da “neprijateljske” zemlje moraju da plaćaju plin u rubljama, a ne evrima, nakon što su se Sjedinjene Države i evropski saveznici udružili u nizu sankcija usmerenih na Rusiju.

Japan je najavio i kako će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju objavilo je Ministarstvo privrede, trgovine i industrije.

Zabranjeni predmeti uključuju luksuzne automobile, motocikle, alkoholna pića, kozmetiku, modne predmete i umetnička dela.