SAD gomila snage u Crvenom moru

SAD gomila snage u Crvenom moru

Pentagon je rasporedio značajne vojne formacije u Crvenom moru, mnogo veće neko u proteklih desetina godina, piše Sandej tajms. Cilj Sjedinjenih država je da spreče eskalaciju krize u Crvenom moru koja preti da poraste u pravi regionalni rat u koji bi potencijalno bili uključeni Iran i Saudijska Arabija.

SAD su uložile desetine miliona dolara poslednje dve nedelje kako bi pokušale da se odbrane od sve češćih napada jemenskih pobunjeničkih Huta na trgovačke brodove. Jemenski Huti su na strani Irana i podržavaju Hamas u Gazi. Pokušali su da izvedu napade bespilotnim letelicama na Izrael kao odgovor na sukob, ali njih su uglavnom presreli Saudijska Arabija i SAD.

Udarna grupa nosača aviona Dvajt Ajzenhauer u Adenskom zalivu, i USS Labun, dodatni razarač naoružan projektilima koji je nedavno stigao u Crveno more, spremni su , u koliko predsednik Amerike Džo Bajden odluči da uništi Hute, iako Pentagon zvanično tvrdi da direktno nije uključen u sukob sa jemenskim pobunjenicima.

Radi se o skupuj odbrambenoj akciji u kojoj američka mornarica koristi antibalističke projektile, na primer SM-3 koji košta preko11 miliona odlara.

Nedavni razvoj događaja na Bliskom istoku pretvorio je Crveno more i Sueski kanal u opasne zone za promet brodova, zbog čega su glavne brodske linije preusmeravane oko Afrike.

Američka mornarica rasporedila je tri razarača u blizini prolaza Bab al-Mandab, presrećući razne pretnje, uključujući krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i naoružane bespilotne letelice Šahid iranske proizvodnje.

Kao odgovor na povećane rizike, SAD je najavio ponovo formiranje međunarodnih pomorskih snaga, Operation Prosperity Guardian, koje uključuju do 19 zemalja za zaštitu brodova koji prolaze Crvenim morem.

Pentagon ipak tvrdi da kretanje ratnih brodova u regiji ostaje nepromenjeno, kao i prisutnost američkih i savezničkih ratnih brodova, uključujući razarač britanske Kraljevske mornarice HMS Diamond i francusku fregatu FS Languedoc.