SAD hoće da snabdevaju Evropu energentima

0

Sjedinjene Države razgovaraju sa vodećim zemljama po proizvodnji energije i energetskim kompanijama širom sveta o potencijalnom snabdevanju evropskih zemalja u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopštili su u utorak neimenovani zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena.

Tokom brifinga sa novinarima, zvaničnici nisu naveli imena zemalja ili kompanija sa kojima Vašington razgovara da bi se osiguralo neometano snabdevanje Evrope energentima do kraja zime, ali su naveli da je reč o širokom spektru snabdevača, između ostalog i prirodnog tečnog gasa (LNG).

Rojters je ranije ovog meseca izvestio o tome da se radi na planovima za snabdevanje Evrope prirodnim gasom u slučaju da zbog konflikta Rusije i Ukrajine budu poremećene ruske isporuke.

“Radimo na tome da pronađemo dodatne količine prirodnog gasa, koji nije iz Rusije, u raznim delovima sveta: od severne Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država. U skladu sa tim, razgovaramo sa vodećim proizvođačima prirodnog gasa širom sveta da bi utvrdili njihove kapacitete i sppremnost da privremeno povećaju proizvodnju i da te količine izdvoje za evropske kupce”, rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije.