SAD i Filipini – vojne vežbe oko Tajvana

SAD i Filipini – vojne vežbe oko Tajvana

SAD i Filipini pokrenuli su dosad najveće zajedničke vojne vežbe, samo dan pošto je Kina završila svoje vežbe oko Tajvana. Kineska vojska prethodna tri dana sprovodila je vežbe blokade Tajvana kao odgovor na sastanak tajvanske predsednice Tsai Ing-ven s predsednikom američkog Zastupničkog doma Kevinom Mekartijem prošle nedelje.

SAD su kritikovale kinesku demonstraciju vatrene moći nazvavši je nesrazmernom, a predsednica Tsai je rekla da je “neodgovoran” i da je imala pravo da poseti SAD. Američke vežbe su bile planirane ranije. Filipinski i američki zvaničnici kažu da vežbe svedoče o njihovoj predanosti miru i stabilnosti u Indo-pacifičkoj regiji, koju vide kao otvorenu i slobodnu.

Vašington je prošlog meseca najavio da će njihove godišnje vežbe “Balikatan” (Rame uz rame) s Filipincima biti najveće dosad i da će uključivati više od 17.000 vojnika, a od toga će 12.000 biti iz SAD-a. Dvonedeljni manevri će također sadržavati vežbu u kojoj će dve vojske uništiti lažni ratni brod u Južnom kineskom moru, što je potez koji bi mogao navući bes Kine.

Plovni putevi oko Filipina i u Južnom kineskom moru uključuju neke od najvrednijih trgovačkih ruta u svetu i proteklih su godina predmet teritorijalnih pretenzija Kine. SAD je u ponedeljak poslao razarač kroz Južno kinesko more u, kako je naveo, misiju slobodne plovidbe. Taj je potez razljutio Kinu koja je juče upozorila da se američko-filipinska vojna saradnja ne treba da upliće u teritorijalne sporove o vodama.