Hamas je iskoristio krizu u Izraelu

Hamas je iskoristio krizu u Izraelu

Iznenadni napad Hamasa na Izrael iznenadio je ne samo vlasti u Tel Avivu, nadaleko čuvene obaveštajce, već i analitičare. Zašto Hamas, koji je poslednjih meseci bio u zavetrini javnosti, sve dok pre nekoliko dana nije započeo sa protestima duž bezbednosne ograde koja deli Gazu od izraelske teritorije. Palestinci su došli do ove barijere i presekli je na mnogim mestima. Sada se tvrdi da je Hamas tako testirao odbrambenu moć Izraela i iskoristio slabe tačke.

Hamas se dugo držao dalje od tenzija sa Izraelom i sačuvao snagu za ovu inzenadnu operaciju.

Više od 1100 žrtava i hiljade povređenih, to je prvi bilans iznenadnog napada Hamasa na Izrael. Borbe još traju i prete da se preliju na čitav region. Optužbe na račun Irana kao „sponzora“ ovog napada Hamasa, informacije o rastu tenzija u Egiptu…prete da zapale ceo Bliski Istok.

Kako je Izrael iznenađen?

Izrael je već mesecima ranjiv. Pravi razlog je reforma pravosuđa koju je pokrenula vlada Benjamina Netanjahua, a koju Izraelci masovno okupljeni na ulicama – odbijaju. Izraelci tu reformu smatraju pučem. U znak protesta protiv ove reforme koja se smatra nedemokratskom , poslednjih nedelja održavaju se demonstracije širom zemlje.

Planirane su druge metode protesta, kao što je odbijanje vojne mobilizacije. Vojni rezervisti, a posebno izraelski borbeni piloti, odbijali su da treniraju poslednjih meseci. Iako se izraelska odbrana u velikoj meri oslanja na ove rezerviste.

Najmoćnija vojska na Bliskom Istoku je u napadu 7. oktobra iznenađena i poražena. Njeni avioni su ostali na zemlji, reakcija je zakasnila…Hamasovi komandosi su se infiltrirali na izraelsku teritoriju sa zabrinjavajućom lakoćom, gotovo bez otpora. Izraelske vojne baze su osvojene u trenu. Vojnici su zarobljeni i streljani. Izraelski civili i vojnici su kidnapovani i poslani u Gazu. Nezapamćeni poraz vojske i kolosalni propust obaveštajnih službi koje važe za najbolje u svetu.

Izrael se zaklinje u osvetu i kreće u politiku „potpune bezbednosti“ i sada bombarduje Gazu. Poruka Izraela je: „vi terorišete nas, i mi ćemo vas“. Izraelska vojska je uvek gađala položaje u Gazi da ostavi utisak, da se traumatizuju Palestinci i spreče da ponovo krenu u napad.

Ušlo se u novu spiralu nasilja. Brutalnost Hamasovih komandosa izazvala je brutalan izraelski odgovor.