SAD: „Strašne posledice ruskih akcija“

0

Posledice ruskih akcija „biće strašne – širom Ukrajine, širom Evrope i širom sveta“, rekla je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild na hitnom sastanku 15-članog saveta, prenosi Rojters. Tenzije između Moskve i zapadnih država su eskaltirale nakon nedelja optužbi SAD da je Rusija rasporedila do 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica zbog invazije, a ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak je zvanično priznao dva otcepljena regiona – samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku – kao nezavisne, uprkos upozorenjima Zapada da bi takav korak bio protivpravan i štetan za mirovne pregovore.

Putin je u ponedeljak naredio raspoređivanje ruskih snaga u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini u cilju „očuvanja mira“.

Predsednik Putin je pocepao sporazum iz Minska u komadiće. Bili smo jasni da ne verujemo da će se na tome zaustaviti“, rekla je Tomas-Grinfild, misleći na sporazume iz 2014. i 2015. koji su imali za cilj da okončaju sukob između ukrajinske vojske i proruskih snaga na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Američka ambasadorka je neposredno posle jučerasnjeg sastanka u SB UN u izjavi novinarima najavila da će u toku današnjeg dana Sjedinjene Države uvesti sankcije Rusiji zbog jasnog kršenja međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Tomas-Grinfild je još naglasila da su SAD i saveznici mogu i moraju da budu ujedinjeni u pozivima Rusiji da povuče svoje snage, vrati se za diplomatski sto i radi na miru.

Ostajemo otvoreni za diplomatiju i za diplomatsko rešenje, međutim, dopuštanje novog krvoprolića u Donbasu je nešto što ne nameravamo da dopustimo“, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti.

Većina članova SB je kritikovala Rusiju zbog njenih postupaka u ponedeljak, a ambasador Kenije u UN-u Martin Kimani osudio je, kako je rekao, trend da moćne države krše međunarodno pravo i dodao da je “multilateralizam večeras na samrti“.

Ambasador Kine u UN Džang Jun poručio je da „sve zainteresovane strane moraju da budu uzdržane i da izbegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla da podstakne tenzije“, dodajući da Peking pozdravlja i ohrabruje svaki napor za diplomatsko rešenje.

Osam članova Saveta, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, podržalo je zahtev Kijeva da se Savet bezbednosti sastane u ponedeljak nakon Putinove objave, a bio je to treći sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini u poslednjih nekoliko nedelja.