Samit Zapadnog ove nedelje Balkana u Poljskoj

0

Šesti Samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanu, a u fokusu sastanaka biće ekonomija, povezivanje, bezbednost i civilno društvo.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost

Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regije.

Uz zapadnobalkansku šestorku (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija), na Samitu će učestvovati i partneri iz Evropske unije –

Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Centralni događaj biće sastanak šefova država ili vlada u petak, dok će dan ranije biti sastanci ministara ekonomije, unutrašnjih i spoljnih poslova država-učesnica.
Među učesnicima će, između ostalih, biti evropski komesar za proširenje Johannes Han.

Samit se održava u Poznanu pošto Berlinskim procesom trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila privrednu, kulturnu i bezbednosnu saradnju, saradnju civilnog društva i mladih, razvijanje energetske i transportne infrastrukture.

Jedna od tema razgovora na Samitu biće dijalog Srbije i Kosova.

Organizatori Samita kazali su za kako su njihova očekivanja da sa skupa bude “poslat signal Zapadnom Balkanu da je proširenje Unije i dalje na stolu”.