Sirija – zatišje uz eksplozije

0

Granatiranje i pucnjava čuli su se jutros u području sirijskog grada Ras el Ajn, javio je dopisnik Rojtersa.

Dopisnik iz turskog grada Džejlanpinar, koji se graniči sa Ras el Ajnom, javio je da se u području sirijskog grada čuo zvuk mitraljeza i granata.

Izveštaji o pucnjavi i granatiranju pojavili su se iako su se SAD i Turska juče dogovorile o privremenom prekidu ofanzive turske vojske na severoistoku Sirije.

Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je u Ankari nakon susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je postignut dogovor da turska armija obustavi operacije u severnoj Siriji da bi se omogućilo povlačenje kurdskih snaga u narednih 120 sati.
“Odlične vesti iz Turske. Hvala Erdogan. Milioni života će biti spaseni! “, napisao je na Tviteru američki predsednik Donald Tramp.
Trump je također na Tviteru napisao da “ovaj sporazum nikada ne bi bio postignut tri dana ranije. Bilo je potrebno malo strogoće kako bi se postigao. Odlično za sve. Ponosan na sve”.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe se oglasio na Tviteru.
“Gospodine predsedniče, mnogo više života biće spašeno kada pobedimo terorizam koji je glavni neprijatelj čovečanstva. Uveren sam da će ovaj zajednički napor promovisati mir i stabilnost u našoj regiji”, napisao je Erdgoan.
Primirje predviđa da Turska na pet dana obustavi akcije na severu Sirije, u takozvanoj bezbednoj zoni, unutar 30 kilometara od zajedničke granice.
Kurdske formacije bi za to vreme trebalo da se povuku južnije, iza demarkacione linije prihvatljive za turskog lidera Erdogana.

Njegova delegacija se tako dogovorila s američkom, u predsedničkoj palati u Ankari, tokom razgovora iza zatvorenih vrata koji je trajao duže od četiri sata.

“Sve vojne operacije pod motom ‘Izvor mira’, biće zaustavljene odmah nakon povlačenja Odreda narodne samoodbrane. Naša administracija je u kontaktu sa sirijskim vojnicima koji treba da podrže povlačenje kurdskih snaga u zonu bezbednosti”, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušloglu, s druge strane, poručuje da nije reč o prekidu vatre jer, kaže, takav dogovor mogu da postignu samo dve legitimne strane u sukobu.

“Ovo je samo pauza u borbenim akcijama, kako bismo dozvolili teroristima, koji su cilj naše ofanzive, da se povuku iz bezbedne zone”, naveo je Čavušoglu.

Kurdska strana je prihvatila dogovor o primirju. Njihovi ljudi će na terenu pratiti povlačenje.

“Svakako da sam srećan zbog najave prekida vatre. Podržavam to. Nadam se da će zaista sve vojne operacije prestati”, kaže jedan od raseljenih Kurda.

Da je dogovor postignut, prvi je, već uobičajeno na Tviteru, objavio američki predsednik. Kaže da će, ako sve bude išlo po planu, ukinuti ekonomske sankcije Turskoj.

U svom stilu Tramp zaključuje: “Morali smo da pokažemo malo grube ljubavi da bi do sporazuma došlo”.