Opozicija.“Vučićeve mere – kupovina glasova“

Opozicija.“Vučićeve mere – kupovina glasova“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru – po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti. Najavio je i povećanje plata i penzija, kao i pojeftinjenje hleba. „To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji, oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto“, naveo je Vučić.

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, dobiće od 1. septembra 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru, najavio je Vučić.

Nakon što je predsednik objasnio porast plata u školstvu i delu zdravstva, najavio je povećanja penzija.

Penzionerima će od 1. oktobra primanja biti povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 14,6 odsto“, kazao je on.

Imali smo priliku da gledamo direktan prenos kršenja Ustava. Na ovoj konferenciji imali ste premijerku koja je bila konferansije glavnom čoveku, a koji je glavni neustavno. Kada je Vučić uzeo reč nastavio je da krši Ustav ko zna koji put po redu. Govorio je o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti i koje od njega niko nije tražio“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On smatra da je celokupni „nastup“ Vučića i premijerke zapravo poziv za dalje omasovljenje protesta i da će „biti još više naroda na ulicama“.

Sve što je izrečeno večeras je posledica panike i straha i Vučić želi na svaki način da otupi i anestezira građane i da skrene pažnju sa protesta. Nudi izbore iako mu to niko nije tražio jer mu smeta parlament u kojem sada sede ljudi koji ga kritikuju. Zato hoće izbore jer on „mora da se predstavi tako kao da je on jedina institucija koja postoji“, rekao je Lutovac.

Predsednik Demokrata je ponovio i da kada premijerka kaže „da sistem nije zakazao“  to nije istina jer „sistem ne postoji“. Komentarišući njenu izjavu da su „određene političke stranke jedva dočekale da se nešto desi, da zloupotrebe čak i ovakvu tragediju koja je nezamisliva, da bi organizovali proteste“, Lutovac je rekao da je sramota to što ona govori.

To je sramotna izjava, napravili su od Srbije privatni posed i misle da imaju monopol na politiku, i građani imaju pravo da se bave politikom, sve je politika jer se tiče normalnog života i uređene države jer bez toga nećemo imati državu pravde.