„Sarmat“ – novo rusko oružje

„Sarmat“ - novo rusko oružje

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspešno lansirana interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“, čiji j eoperativni domet približno 18 hiljada kilometara. Ovu super-tešku interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na tečno gorivo razvija Projektni biro za rakete Makejev od 2009. godine. Namera je da zameni ICBM R-36M (SS-18 “Satan”) u ruskom naoružanju.

Sarmat je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine. Očekivalo se da će RS-28 Sarmat obaviti svoj prvi probni let 2022. godine i ući u upotrebu kasnije tokom godine.

Definitivno se radi o najmoćnijem projektilu koji će Putin sada imati na raspolaganju, a Rusi tvrde i da takve rakete nema na svetu. RS-28 Sarmat težak je 208 tona, dugačak je 35,5 metara, a prečnik mu je 3 metra.

Može da nosi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših.

Ruske nuklearne snage počeće da isporučuju Sarmat ove godine kada završi testiranje, javlja agencija Tas citirajući čelnika svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina.

Prve isporuke počeće “ujesen ove godine“, rekao je Rogozin.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Vladimiru Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na severozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluostrvu Kamčatki na krajnjem istoku.

“Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je da nadvlada sva moderna sredstva protivraketne obrane. Nema sličnih u svetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

Rusija je propisno obavestila Sjedinjene Američke Države uoči svog testiranja interkontinentalnog balističkog projektila, objavio je Pentagon.

– Radi se o rutinskom testiranju tako da nas to nije iznenadilo, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.