Mask kupuje Tviter

Mask kupuje Tviter

Društvena mreža Tviter objavila je u ponedeljak da je pristala da je kupi Ilon Mask, izvršni direktor i osnivač američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ujedno i najbogatiji čovek na svetu, javlja CNN.
Prema pisanju tog medija, transakcija je teška oko 44 milijarde američkih dolara.
Njujork Tajms piše da će akcija Tvitera Maska koštati 54,20 američkih dolara, 38 posto više nego što je koštala kada se doznalo da je Mask počeo da kupuje deonice. Prema podacima analitičarske firme Dealogic, ova će transakcija biti najveća privatizacija nekog preduzeća u poslednjih 20 godina.
Mask, koga na Tviteru prati 83 miliona korisnika, društvenu mrežu kupuje u svojstvu privatne osobe i njegova firma Tesla nije nikako uključena u tu transakciju.
Maskova kupovina društvene mreže dolazi na kraju turbulentnih mesec dana tokom kojih je Južnoafrikanac prvo postao jedan od najvećih deoničara Tvitera, primio pa odbio ponudu da bude član Upravnog odbora i na kraju ponudio da je kupi.
Mask je prošle nedelje objavio da je za potrebe kupovine Tvitera prikupio 46,5 milijardi američkih dolara. Upravni odbor Tvitera sastao se u nedelju kako bi procenilo Maskovu ponudu.
Mask je u ponedeljak u popodnevnim satima na Tvitteru napisao da se nada da će njegovi najoštriji kritičari ostati na mreži jer je upravo to obeležje slobode govora.
Južnoafrikanac je više puta rekao da želi da ojača slobodu govora na Tviteru i radi na “otključavanju neverovatnog potencijala” te društvene mreže.
– Ona može biti platforma za slobodu govora u celom svetu. Verujem da je sloboda govora imperativ za funkcionalne demokratije – tvrdi Mask u pismu namere da kupi Tviter.
– Međutim, otkad sam uložio u firmu, uočio sam da ona u svom trenutnom obliku neće uspeti da ostvari svoj potencijal i ispuni taj imperativ. Tviter se mora pretvoriti u privatnu kompaniju – dodao je Mask.
Tviter je nakon objave Maskovog pisma namere obećao da će otežati Južnoafrikancu da kupi firmu bez njenog pristanka kroz plasiranje tzv. ‘otrovne pilule’, a postavljala su se i pitanja hoće li društvena mreža potražiti druge kupce.
U ponedeljak su se, međutim, pojavile tvrdnje da Upravni odbor ozbiljno razmatra Maskovu ponudu.
Čim postane vlasnik Tvitera, Mask će se suočiti s nekoliko gorućih problema.
Tviter svakog dana koristi 217 miliona korisnika, znatno manje od Facebooka i Instagrama, no njegov je uticaj na društvo prilično velik. Političari, firme i poznati i slavni koriste ga za oblikovanje javnog mnenja i vlastitog imidža.
Istovremeno, Tviter se našao na udaru kritika zbog činjenice da njegovi korisnici nesmetano šire dezinformacije i drugi štetan sadržaj.
Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp često je upravo preko ove mreže vređao i podizao tenzije, a mreža mu je nakon juriša njegovih pristalica na Kongres SAD-a koji se dogodio 2021. godine zabranila pristup.
Mask je ranije ove godine pokušao ućutkati profil koji je objavljivao kretanja njegovog privatnog aviona.
Pored problema sa slobodom govora, Tviteru ni na poslovnom planu ne cvetaju ruže. Prihodi od oglašavanja, glavni Tviterov izvor prihoda, nisu konzistentni, a firma je osam od poslednjih deset godina završila “u crvenom”, odnosno bez profita.