Senatorka se proglasila predsednicom Bolivije

0

Bolivijska senatorka Henin Anjes proglasila se za vršioca dužnosti predsednika države, što je doskorašnji predsednik Evo Morales ocenio “državnim udarom” iz samonametnutog egzila u Meksiku.

Anjes (52), desničarka i druga potpredsednica Senata, proglasila se za predsednicu iako u parlamentu nije bilo kvoruma, tvrdeći da je “neophodno stvaranje klime socijalnog mira” u zemlji pogodjenoj političkom krizom od predsedničkih izbora krajem oktobra.

“Želimo da što pre raspišemo izbore”, rekla je Anjes. Ona je na vlast došla nakon što su ostavke, nakon Moralesa, podneli i svi ostali naslednici predvidjeni ustavom, što će reći potpredsednik države, predsednica i prvi potpredsednik Senata kao i predsednik parlamenta.

Anjes je položila zakletvu u zgradi vlade, iako nije bilo nikoga ko bi zakletvu primio, a Ustavni sud je odobrio njeno postavljenje.

“Odigrao se najpametniji i najodvratniji državni udar u istoriji”, napisao je na Tviteru Evo Morales, i osudio samoproglašenje Anjes za predsednicu, “okruženu saučesnicima i pod vodjstvom vojske i policije koji represiraju narod”.

Morales je obećao da će nastaviti “borbu” i da neće prestati da se bavi politikom.

On se takodje zahvalio Meksiku na tome što mu je “spasao život”. S Moralesom su u egzil otišli i potpredsednik Alvaro Garsija Linera i ministarka zdravlja Gabrijela Montanjo.

Doskorašnji šef države je u ponedeljak uveče tvitovao da “se loše oseća jer napušta zemlju iz političkih razloga” ali i da će se vratiti “još jači i energičniji”. On je u nedelju podneo ostavku pod pritiskom vojske.

Lideri bolivijske opozicije su pozdravili proglašenje Anjes za predsednicu, a predvodnik uličnih protesta Luis Fernando Kamačo je pozvao na njihovo obustavljanje..

Prema ustavu, novi predsednički izbori moraju biti raspisani u roku od 90 dana od ostavke šefa države.

Stanje posle tronedeljnih protesta je takvo da je policija, ocenivši da je “preslaba”, u ponedeljak zatražila pomoć vojske. Snage bezbednosti su rasporedjene u La Pazu, dok se Moralesove pristalice okupljaju na trgu San Fransisko, nedaleko od parlamenta.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, Moralesov saveznik, zatražio je od bolivijske vojske da vrati Moralesa na vlast i ocenio da je Bolivija u opasnosti od “gradjanskog rata”.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime