Sever Kosova – kazne „prave“ barikade

Sever Kosova – kazne „prave“ barikade

Ako dođe do poštravanja situacije na severu, doći će do većih tenzija koje neće moći toliko lako da se reše. Strane su još uvek mnogo udaljene. Sami događaji koji su se odigrali u skorije vreme, i tablice, ali i izlaženje Srba iz institucija, je napravilo takvu poziciju da oni ne mogu da kažu – dogovorili smo se, ništa nije bilo, rekao je novinar Idro Seferi za Novu.

On kaže i da veruje da međunarodna zajednica pokušava da nađe rešenje, te da je druga opcija da kosovska policija svaki dan izriče kazne od 150 evra za one koji imaju KM tablice.

“To će dovesti do situacije da Srbi protestuju, doći će do oduzimanja vozila i to može dovesti do nove blokade celog severa. To isto znači da će rešenje biti dalje za još par godina”, navodi Seferi.

Kaže i da Aljbin Kurti iz ugla Kosova ima pravo za to što sada radi, te da je to nekoliko puta već uspelo sa ličnim kartama i nedozvoljavanjem referenduma i srpskih izbora na Kosovu.

“Verujem da će ovog puta ići do kraja. S tim što je situacija sada malo komplikovanija i može da dovede do tenzija koje nikako neće odgovarati međunarodnoj zajednici. Ali Kurti ne može da se povuče pošto je bio i protiv Zajednice sprskih opština i protiv pregovora generalno. Na kraju je morao da pregovara, ali je obećao da će odbraniti suverenitet Kosova, pa i na severu”, istakao je Seferi.