Kongres republikancima, Senat demokratama

0

Republikanci će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa SAD. Demokrate su ranije obezbedile kontrolu nad Senatom. Republikanska partija je od 2019. bila manjina u donjem domu Kongresa, a osvajanje većine predstavlja ozbiljan udarac za predsednika Džoa Bajdena, pišu američki mediji.


Nakon preuzimanja dužnosti u januaru, republikanci će moći da blokiraju zakonodavne prioritete Bele kuće, da odlučuju o tome koji predozi će doći do sednicu i imaće priliku da pokrenu istragu odbora u vezi sa Bajdenovom administracijom.


Nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu već je reklo da nameravaju da istraže Hantera Bajdena, predsednikovog sina, i da ispitaju politiku administracije kada je reč o koronavirusuu i južnoj granici.


Kalifornijskog poslanika Kevina Makartija, njegove kolege su ove nedelje nominovale za sledećeg predsednika parlamenta, najvišu poziciju u Kongresu i drugu najmoćniju u zemlji.


“Ponosan sam što mogu da objavim da je era jednopartijske, demokratske vladavine u Vašingtonu završena”, rekao je Makarti posle glasanja unutarstranačkog rukovodstva u utorak.


U tvitu u sredu uveče, on je napisao: “Amerikanci su spremni za novi pravac, a republikanci u Predstavničkom domu spremni su da to ostvare”.


Bajden je u sredu čestitao Makartiju na osvajanju većine u Predstavničkom domu. “Spreman sam da radim sa republikancima u Predstavničkom domu kako bismo ostvarili rezultate”.


Da podsetimo, demokrate su ranije osvojile kontrolu nad Senatom, obezbedivši 50 mesta sa mogućnošću da dobiju još jedno u drugom krugu glasanja u Džordžiji sledećeg meseca.