Kongres republikancima, Senat demokratama

Kongres republikancima, Senat demokratama

Republikanci će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa SAD. Demokrate su ranije obezbedile kontrolu nad Senatom. Republikanska partija je od 2019. bila manjina u donjem domu Kongresa, a osvajanje većine predstavlja ozbiljan udarac za predsednika Džoa Bajdena, pišu američki mediji.


Nakon preuzimanja dužnosti u januaru, republikanci će moći da blokiraju zakonodavne prioritete Bele kuće, da odlučuju o tome koji predozi će doći do sednicu i imaće priliku da pokrenu istragu odbora u vezi sa Bajdenovom administracijom.


Nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu već je reklo da nameravaju da istraže Hantera Bajdena, predsednikovog sina, i da ispitaju politiku administracije kada je reč o koronavirusuu i južnoj granici.


Kalifornijskog poslanika Kevina Makartija, njegove kolege su ove nedelje nominovale za sledećeg predsednika parlamenta, najvišu poziciju u Kongresu i drugu najmoćniju u zemlji.


“Ponosan sam što mogu da objavim da je era jednopartijske, demokratske vladavine u Vašingtonu završena”, rekao je Makarti posle glasanja unutarstranačkog rukovodstva u utorak.


U tvitu u sredu uveče, on je napisao: “Amerikanci su spremni za novi pravac, a republikanci u Predstavničkom domu spremni su da to ostvare”.


Bajden je u sredu čestitao Makartiju na osvajanju većine u Predstavničkom domu. “Spreman sam da radim sa republikancima u Predstavničkom domu kako bismo ostvarili rezultate”.


Da podsetimo, demokrate su ranije osvojile kontrolu nad Senatom, obezbedivši 50 mesta sa mogućnošću da dobiju još jedno u drugom krugu glasanja u Džordžiji sledećeg meseca.