Slovenija – nove mere ubrzale vakcinaciju

Slovenija – nove mere ubrzale vakcinaciju

Vladina odluka po kojoj je od srede u Sloveniji za rad, kupovinu, vožnju javnim prevozom i niz drugih uobičajenih aktivnosti treba imati kovid potvrde povećala je interes građana za vakcinaciju.

Kako javljaju slovenački mediji, pozivajući se na podatke s mesta za vakcinaciju protiv covida-19, u utorak je vakcinisano oko 7 hiljada ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog proseka zadnjih nedelja.

Najviše ih želelo vakcinu Džonson i Džonson jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mestima u Ljubljani interes za bio takav da su neke koji su došli morali da odlože za sledeću nedelju.

Zaoštravanje mera i uvođenje PCT uslova (preboleli, vakcinisani, testirani) za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim pevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne delatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Oni koji nisu vakcinisani i nisu preboleli Kovid-19 još uvek svoj zdravstveni status mogu da dokažu negativnim testom na koronavirus.

Vlada je, međutim, najavila da će se zavisno od epidemiološke situacije uslovi biti zaoštreni pa će bez ikakvih ograničenja biti samo oni koji su vakcinisani ili stekli imunitet, a i u radnim sredinama nevakcinisani će morati da se testiraju dva puta nedeljno.

Jednu dozu vakcina u Sloveniji je dosad dobilo 49 posto populacije, a sve potrebne doze 44 posto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije delta varijante premalo.

Zbog brzog povećanja novozaraženih, Slovenija je od utorka po oceni Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) u “tamnocrvenoj” fazi razvoja epidemije s 14-dnevnom incidencijom od 502 slučaja zaraze.

U utorak je zabeleženo skoro 1400 novozaraženih, svaki četvrti test bio je pozitivan, a tri obolela su preminula. U bolnicama je na kovid odelenjima 333 obolelih, dok ih je pre nedelju dana bilo 229.