Šolc u Prištini – za obostrano priznanje

Šolc u Prištini – za obostrano priznanje

Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Kosova, onda je nezamislivo da dve zemlje ne priznaju jedna drugu a da budu deo EU. Za Kosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred“, rekao je nemački kancelar u Prištini.

Kosovo će nastaviti da bude lojalan saveznik Nemačke, poručio je Aljbin Kurti, zatraživši podršku od Olafa Šolca kada krajem godine u Brisel iz Prištine bude stigla „aplikacija za članstvo u EU“.

Koliko Nemačka ima bliske odnose sa Kosovom, jedan od pokazatelja je upravo to što je, prema rečima samog nemačkog kancelara, odabrao Prištinu za svoju prvu posetu regionu.

Kosovo je pouzdan partner Nemačkoj jer je, prema rečima Šolca, ono to dokazalo i odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini.

Takođe, Kosovo je ispunilo i uslove za viznu liberalizaciju, a Nemačka taj proces podržava i konkretnim potezima. I kod podrške za članstvo Kosova u EU, važno je „ići napred“, kaže Šolc, a takav put podrazumeva rezultat dijaloga sa Beogradom, koji vidi kroz približavanje strana jedna drugoj.

Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum da dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji Kosovo otvara za evropsku perspektivu. Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju, postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj“, rekao je Šolc.