Soroš protiv Fejsbuka

0

Milijarder Džordž Soros zatražio je od Marka Zakerberga i Šeril Sendberg da se povuku sa funkcija, javlja BBC.
On je u pismu listu Fajnenšal Tajms naveo da odbijanje Fejsbuka da ukloni političke reklame pomaže Donaldu Trampu da ponovo bude izabran za predsednika Amerike.
Pismo je objavljeno uoči Zakerbergove posete Evropi tokom koje će od čelnika Evropske unije tražiti blažu zakonsku regulativu. Zakerbergovi predlozi naišli su na mlaku reakciju u Evropi.
On želi da se promeni sadašnja regulativa koja se odnosi na štetni sadržaj na internet platformama.
Tijeri Breton, evropski komesar za industriju, rekao je da neće EU da se prilagođava kompaniji, već mora da bude obrnuto.
U kratkom pismu Fajnenšal Tajmsu, Soros, poznat i kao finansijer Demokratske stranke u Americi, ističe: „Deluje da gospodin Zakerberg ima neki zajednički dogovor sa Donaldom Trampom da mu pomogne oko reizbora.”
„Fejsbuk ne mora da čeka vladinu regulativu kako bi prestao da prihvata bilo kakve političke reklame u 2020. godini, sve dok se ne završe izbori 4. novembra”.
„Ponoviću predlog – neka Mark Zakerberg i Šeril Sendberg odstupe sa pozicija sa kojih kontrolišu Fejsbuk”.
On je dodao da, iako podržava zahtev da vlada donese akte koji se odnose na društvene mreže, smatra da Zakerberg muti činjenice kada govori o kontroli interneta.
Soros je poznat kao kritičar Fejsbuka, a u novembru 2018. godine ova kompanija priznala je da je angažovala firmu koja se bavi odnosima sa javnošću kako bi pokrenula kampanju protiv bogatog biznismena.
Kompanija Difajners je angažovana kako bi istražila veze Sorosa sa kampanjm Sloboda od Fejsbuka. Sendberg je prvo demantovala da zna da je Fejsbuk krenuo u kampanju protiv Sorosa, ali je kasnije pojasnila da su te informacije ipak tačne.
Zakerberg je ove nedelje u poseti Evropi i sastaće se sa brojnim funkcionerima EU.
On je tokom minhenske bezbednosne konferencije, pre nekoliko dana, rekao da pravni akti treba da bude negde između regulisanja statusa i funkcionisanja postojećih medija i pravila koja se odnose na telekomunikacione kompanije.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime