SAD – sankcije Rosnjeftu

0

Vašington je uveo sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.
Sankcije protiv filijale Rosnjefta “Rosnjeft trejding S.A.” i njenog predsednika Didijea Kazamira deo su diplomatske i ekonomske kampanje Trampove administracije da se s vlasti smeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro.
Venecuela je uz pomoć Rosnjeft trejdinga uspela da izveze stotine hiljada barela nafte uprkos sankcijama koje je Vašington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.
Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsednika znače da ce im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontrolišu američke finansijske institucije.
Takođe, oni koji posluju sa njima mogli bi da budu suočeni sa američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trampove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno uticati na globalne cene nafte.
Zvaničnici su naveli da je predsednik Donald Tramp odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.
Sjedinjene Države i još oko 60 zemalja za privremenog predsednika Venecuele priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida, podseća Glas Amerike.
– Danas smo uveli sankcije ruskoj naftnoj kompaniji “Rosnjeft trejding S.A. i time prekinuli Madurovu glavnu pomoć za izbegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korupmirani režim i omogućavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima ce odgovarati za svoje poteze – rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime