Sporni zakoni vraćeni u parlament

0

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zakazao je za petak, 10. decembar, sednicu parlamenta na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je podnela Vlada Srbije.

Istovremeno, u Skupštinu je stigao i dopis Vlade o povlačenju iz procedure Zakona o eksproprijaciji koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, prenela je Radio televizija Srbije.

Vlada Srbije je juče odlučila da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, kao i da parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Zbog ta dva zakona su protekla dva vikenda u Beogradu i gradovima širom Srbije organizovane protestne blokade građana uz zahtev da se hitno povuku.

Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni izjavio da je pošto je Vlada Srbije najavila izmene Zakona o referendumu, a predsednik vratio Skupštini Zakon o eksproprijaciji – da to znači da su zahtevi građana bili opravdani i da je to njihova velika pobeda. “Mi smo i dalje gospodari naših sudbina” rekao je Manojović u Dnevniku N1 i ocenio da su ljudi pokazali da ako se dobro organizuju – mogu da naprave promenu.

Ako se formalno pravno sve završi do petka, prekida se sa blokadom saobraćajnica i pozivamo građane na proslave na trgovima. U Beogradu će u 14 sati na Trgu republike biti velika narodna proslava“, rekao je Manojlović.

U slučaju da se naši zahtevi ne ispune, blokiraćemo saobraćajnice i u subotu se ponovo vidimo na Gazeli“, rekao je Manojlović.