Sukob radnika i policije u Kini

Sukob radnika i policije  u Kini

Više stotina radnika koji u Kini proizvode Eplove mobine telefone sukobili su se sa snagama bezbednosti zaduženima za sprovođenje strogih Covid-19 epidemioloških mera. Sudeći prema videozapisima očevidaca incidenta, zaposleni u Foxconn Technology Groupa – Eplovog partnera u Kini za proizvodnju Ajfona – krenuli su u okršaj s većim brojem osoba obučenim u bele skafandere.

Na jednoj od snimaka vidi se kako osobe u belim skafanderima pritiskaju jednu osobu štapovima za zemlju. U jednom trenutku veliki broj ogorčenih i preplašenih radnika probio je barikade pa su okružili policijsko vozilo tresli ga i vrištali. Protesti su izbili tokom noći zbog neisplaćenih nadnica i straha od infekcije. Nakon dolaska interventne policije više je radnika povređeno.

Tenzije u Ajfon sitiju koji u proizvodnji Ajfona zapošljava 200.000 ljudi – počele su u oktobru. Od tada su mnogi zaposleni završili u izolaciji, što znači da su bili osuđeni na spartanske obroke i potragu za lekovima. Mnogi su počeli da beže iz izolacije u spavaonicama za radnike. Foxconn je počeo da nudi neobično visoke plate kako bi zadovoljio frustrirane i preplašene radnike, dok se lokalne vlasti fokusiraju na zaustavljanje nereda.