Sulejmanija zamenjuje opasni „čovek iz senke“

0

Ismail Gani zameniće ubijenog iračkog generala Kasema Sulejmanija. On će voditi snage Kuds, vojne organizacije koja odgovara samo vrhovnom ajatolahu Ali Hamneiju. Gani je rođen 1957. godine u gradu Mošaniju. Posle rata sa Irakom, u kojem je izginulo milion ljudi, pridružio se Kuds snagama i stekao veliki ugled.

Vodio je kontraobaveštajne operacije Kuds-a, što znači da je „vedrio i oblačio“ po najosetljivijem bezbednosnom prostoru u svetu – Bliskom Istoku. Tvrdi se da je bio posebno zadužen za Avganistan i Pakistan.

Odnos sa Sulejmanijem je opisao rečima : „Mi smo deca rata. Postali smo prijatelji na bojnom polju“. Ajatolah Hamnei je Ganija predstavio kao „jednog od najistaknutijih oficira u Iranu“. On je opasni čovek iz senke, tvrde poznavaoci prilika na Bliskom Istoku.
Sam Gani se retko pojavljivao u medijima. Citira se njegova izjava :“ Komandant gleda na svoje vojnike kao na svoju decu. Kao vojnik naređenja dobija od Boga i mora da ih izvrši“.

Američka vlada je 2012. godine uvela sankcije protiv Ganija, tvrdeći da je zadužen za finansije. On je stavljen na crnu listu kada je u Nigeriji 2010. godine presretnut konvoj švercovanog oružja. U 13 kontejnera u nigerijskoj luci pronađeni su višecevni bacači raketa „Kaćuša“, kao i puške i minobacači.

Gani je 2012. godine izjavio da je ponosan što su dobro obučili sirijske snage. U januaru 2015. godine je potvrdio da Iran šalje oružje palestincima da ratuju protiv Izraela.
Radi se očigledno o vrlo moćnom i veštom ratniku čiji će prvi zadatak biti da osveti svog komandanta i prijatelja generala Sulejmanija. Na raspolaganju će mu pored regularnih snaga Irana biti gotovo sve terorističke organizacije u regionu.