Suzavac na koncertu Beregovića u Albaniji

0

Vi ste lepa publika. Bilo je zadovoljstvo svirati za vas. Hvala za ovako lepo veče u Albaniji“, Goran Bregović pozdravio je publiku u Korči na kraju večerašnjeg koncerta, kada obično izvodi planetarni hit „Kalašnjikov“.

Nije napravio izuzetak ni sinoć, iako je baš ova pesma bila navodni povod da se pokrene čitava kampanja na Kosovu protiv svetski poznatog muzičara.

Neposredno nakon što su pojedini albanski mediji javili početkom avgusta da će specijalni gost festivala piva u Korči, u Albaniji, biti upravo Bregović, pokrenute su optužbe na Kosovu da je on svojim pesmama, a pre svega Kalašnjikovim, bio „inspirator masakra na Kosovu“ i „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“.

Snažna javna i medijska kampanja protiv odlaska Bregovića u Korču dovela je do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu svoj dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog svetskog muzičara, a neki usled pritiska.

Vlasti Korče i organizator su ostali dosledni da događaj nema veze sa politikom i do kraja večeri se pokazali kao dobri domaćini, uprkos incidentu koji se dogodio i na samom koncertu, kada je ubrzo nakon početka koncerta bačen suzavac.

Iako su u publici ljudi viđeni sa suzama, a neki su čak i plakali, koncert nije prekidan, a policija je brzo reagovala privodeći osobu za koju se sumnja da je bacila suzavac. Albanski mediji su u međuvremenu javili da je privedeno 8 osoba.

Koncert je obezbeđivalo oko 200 policajaca, neposredno na novom autobuskom terminalu gde se i održavao koncert, ali i u okolini, javio je pre koncerta albanski Top Channel. I hotel u kojem je Bregović odseo sa svojim Bendom za svadbe i sahrane takođe čuvaju policajci, a uvedene su i posebne mere provere gostiju.