Zemljotres u Turskoj i Siriji – stotine poginulih

Zemljotres u Turskoj i Siriji – stotine poginulih

Više od 700 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan. Srušeno je 140 zgrada.


Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je epicentar zemljotresa bio u Pazarčiku, a da je pogođeno 10 pokrajina: Hataj, Gazijantep, Osmanije, Adijaman, Malatija, Šanlijurfa, Adana, Dijarbakir, Kilis i Kahramanmaras.


“To je bio razoran zemljotres. Svi guverneri pokrajina su na svojim dužnostima, kao i žandarmerija, bezbednosne snage, vojska, timovi Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama, Crvenog krsta. Spasilački timovi iz cele zemlje poslati su u pogođene regione. Ima informacija o velikoj materijalnoj šteti i srušenim zgradama, molim građane da napuste oštećene kuće”, rekao je Sojlu.


Epicentar zemljotresa koji se osetio čak i u Kairu, imao je epicentar severno od turskog grada Gazijantep u području na oko 90 kilometara od granice sa Sirijom.


Potres je pogodio 10 pokrajina, a osetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima. Nakon tog razornog potresa usledilo je osam naknadnih. U gradu Dijarbakiru, srušio se tržni centar.


Potres se osetio i u Damasku, kao i u Libanu.


Američki predsednik Džozef Bajden naložio je USAID-u i vladinim telima da procene koji je najbolji način da se pomogne delovima Turske i Sirije koji su pogođeni razornim zemljotresom.