Sve više napada na Srbe na Kosovu

0

Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, što je više nego cele 2020. Poslednji je bio napad na Ranka Bacića iz Kline, kome su nepoznati napadači polomili rebra. Pre Bacića, napadnut je Nikola Perić u Gojbulji, kod Vučitrna. Napetost raste iz dana u dan. Nervozu pre svega podstiču zapaljive izjave albanskih zvaničnika u Prištini. Jesu li Srbi žrtve oštre predizborne kampanje koja će trajati do oktobra kada treba da se održe lokalni izbori na Kosovu?

Očigledno da je animozitet prema Srbiji i Srbima glavni izborni „adut“ većine albanskih kosovskih partija. Primer za to je Dragica Gašić koja svakodnevno trpi pritiske da se iseli iz svog stana u Đakovici. Protiv njenog opstanka u ovom gradu su lokalne vlasti, takozvane centralne vlasti u Prištini, političke stranke kosovskih Albanaca, ali, pre svih, desetak albanskih nevladinih organizacija, od kojih većina u „opisu posla“ ima i „zaštitu ljuskih i građanskih prava“. Dragica Gašić je nepoželjna u Đakovici. Gradonačelnik Đakovice, član Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, iako zna da progon ove žene iz grada koji vodi predstavlja školski primer kršenja svih prava, smatra da će izgubiti glasove u koliko stane u odbranu sugrađanke Srpkinje. I zbog toga podržava njeno proterivanje iz Đakovice.

Najnoviji „hit“ je stigao iz Dečana, gde je pre nekoliko dana oko 1500 meštana zatražilo medicinsku pomoć, zbog toga što su imali simptome trovanja. Medicinski stručnjaci ispituju uzroke trovanja i prve analize pokazuju da je voda u Dečanima ispravna. A onda se oglasila poslanica Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj i iznela sumnju da su “dva Srbina viđena u Dečanima pre prijavljenih slučajeva trovanjem vodom iz bunara”. Ona je pohvalila je lojalnost jednog od meštana koji je ovo prijavio policiji, prenosi kosovski portal Reporteri. Ona je istakla da svi građani treba da postupe isto kada primete bilo šta sumnjivo.

Sve to podseća na „događaj“ koji je prethodio pogromu Srba 2004. godine, kada je lažna vest da su Srbi utopili u Ibru dva albanska dečaka dovela do talasa nasilja u kojem je 40 hiljada albanskih ekstremista ( podaci KFOR-a) dva dana bukvalno linčovalo Srbe, proteralo više od pet hiljada njih, spalio 900 kuća, više desetina manastira i crkava ( neke sagrađene u 14 veku). Tada je stradalo 25 ljudi, a povređeno nekoliko stotina njih.

Opasna retorika kosovskih albanskih političara budi ekstremiste i podstiče antisrpsko raspoloženje. Potezi nove kosovske vlade i premijera Aljbina Kurtija samo dolivaju ulje na vatru. Na meti napada je godinama Manastir Visoki Dečani i Srpska pravoslavna crkva. Vlada Kosova je formirala komisiju koja će se baviti „ uništavanjem kosovskog kulturnog nasleđa tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. godine, piše “Ekonomija onlajn”. Kosovski ministar kulture, omladine i sporta smatra da je uspostavljanje ove komisije važno, jer, prema njegovim rečima, time zvanično započinje “proces traženja odgovornosti i obeštećenja od Beograda za namerno uništavanje stotina spomenika na KiM”. I ovo je predizborni spin. Jer, ta komisija sigurno ne namerava da se bavi uništavanjem 150 pravoslavnih manastira i crkava, među kojima ima i onih koji su pod zaštitom UNESKA.

Međunarodne misije na Kosovu još ne reaguju, ili bar nemaju adekvatnu reakciju, na ovakve provokacije u kojima su se Srbi našli između predizbornog „čekića i nakovnja“ albanskih političkih stranaka.