Svenarodni sabor u Podgorici

0

Više hiljada građana okupilo se jutros na Trojčindanskom svenarodnom saboru z aodbranu svetinja ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Sabor je svojevrsni protest protiv zakona Vlade Crne Gore o slobodi veroispovesti kojim se, ukoliko bude usvojen, dovodi u pitanje imovina i opstanak Srpske pravoslevna crkve u Crnoj Gori.

Sabor je počeo u 9 časova, Svetom arhijerejskom liturgijom, koju služe mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i centralno-američki Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, i umirovljeni episkop Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore…

Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posledicama”, kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

Mitropolit Amfilohije je pozvao da se zaustave podele u Crnoj Gori. On je rekao da postoje dve vrste sabora: Sabor u ime Božanske ljubavi, u ime Božje, ljubavi prema Bogu o ljubavi prema ljudima, i drugi, oko demonske satanske sile, koja nosi zlo, mržnju, razdore i ubistva zemaljske narode.

Amfilohije je kazao da je ovaj Sabor lek od takvog bratoubistva i bogoubistva.

„Ovaj sabor traži od vlasti da se isceli taj bratoubilački duh koji se nad Lovćenom nadvio, da se vratimo Trojčidanskim saborima. Da se vrati crkva na Lovćen i vladika Rade. Da se vrati narodu vera u živoga Boga“.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim se predviđa otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je na Kongresu DPS-a u rodnom Nikšiću da je vreme da u Crnoj Gori bude ispravljena istorijska nepravda i poručio da će raditi na stvaranju crnogorske autokefalne crkve.

Prethodno je crnogorska vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Prema tom predlogu, sva crkvena imovina izgrađena do 1918. za koju ne postoji dokaz o vlasništvu, vlasništvo je države Crne Gore.