Da li između SAD i Irana „preti“ – mir?

0

Iran je završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije, rekao je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči.

– Naša akcija je bila proporcionalna ubistvu Kasima Sulejmanija. Naša akcija je završena. Ako Amerikanci ne budu vojno delovali protiv Irana, što se nas tiče, nećemo uzvratiti – rekao je Taht-Ravanči.
Iran je izveo raketne napade na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku kao odgovor na američko ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.
Reakcija Teherana na ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija mnoge je iznenadila. Svi su očekivali da će posle likvidacije popularnog generala krenuti spirala osvete. Mnogi su i najavljivali žestoku osvetu. Milioni ljudi koji su „ispratili“ Sulejmanija su satima izvikivali reči pretnje Sjedinjenim Američkim Državama.
Iranske rakete su pogodile američke baze u Iraku. Pričinjena je mala šteta, ali je već danas jasno da niti će biti osvete, niti novih sukoba. Pružena je šansa diplomatiji iako je u Zalivu sve spremno za rat.

Loptu su spustile obe strane. Ni Tramp više nije – besni gospodar sveta, već pominje ekonomske sankcije, a ni iz Teherana ne stižu kletve. Šef iranske diplomatije Džafad Šarif je rekao da je Iran reagovao primereno i da su mere samoodbrane – zaključene. Raketni napadi su bili odmereni, pokazali su snagu, a ne slabost, sačuvali su „obraz“ i što je najvažnije – izbegli eskalaciju sukoba. Iran je porukom da će se sam osvetiti „pacifikovao“ saveznike u regionu, terorističke organizacije i takozvanu „osovinu otpora“ Americi.
Pošto se sve u svetu „vrti“ oko izbora u SAD, Donald Tramp je eskalacijom krize u Zalivu, zapravo započeo finale predizborne kampanje u domenu spoljne politike. Nije, kao njegovi prethodnici, započeo rat u godini pre izbora. Izabrao je incident, kao ratnu pretnju, u izbornoj godini. Po svemu sudeći, on će držati tenzije u Zalivu da bi u finišu predizborne kampanje sklopio istorijski mir sa Iranom i tako ostvario svoje obećanje da ne želi da „ američki vojnici stižu kući u mrtvačkim vrećama“. Na taj način će izbeći da opasni Iran i dalje bude njegov protivnik.
Problem za ovakav Trampov mirovni scenario može da bude Netanjahu i Izrael, kao i neke terorističke organizacije koje su spremne da , individualnim napadima, pomrse Trampove računice.

Javnoj razmeni udaraca bi vrlo brzo mogle da uslede nove akcije iranskih paravojnih formacija ili akcije sa kojima Teheran zvanično neće imati veze…
To će tako biti pre svega ako Vašington nastavi sa politikom maksimalnog pritiska. Sankcijama vode privredni rat koji guši Iran. Nije na odmet podsetiti: do eskalacije je došlo jednostranim potezom SAD koje su se u maju 2018. povukle iz „nuklearnog sporazuma“ sa Iranom.