Svetski mediji: Smena generacija u vlasti na Kosovu

0

Izbore su izgubili ratni komandanti koji su vladali dve decenije, a koje građani optužuju za rasprostranjenu korupciju i lošu ekonomsku situaciju. Stiže nova generacija političara.

Ovako svetski mediji ocenjuju ishod kosovskih parlamentarnih izbora.

Njujork tajms smatra da je nova generacija političara ponudila ozbiljan izazov onima koji su dve decenije dominirali kosovskom scenom, ali nisu osigurali trajni mir niti rešili životne probleme ljudi. Ovaj list veruje da je Kosovo dobilo priliku da se otarasi korupcije i lošeg upravljanja. Demokratski savez Kosova je po rezultatima izbora odmah iza, kako ocenjuje Njujork tajms, nacionalističke stranke Samoopredeljenje koju vodi Aljbin Kurti.

Glasači, kojima je dosta korupcije i siromaštva, teško su kaznili odlazeću vladu koju predvode bivši borci za nezavisnost iz rata Kosova sa Srbijom, ocenjuje agencija Frans pres. Ipak, pored rešavanja socijalnih i ekonomskih problema, novi lideri će, ističe agencija, biti pod velikim pritiskom Zapada da se reši “zamrznuti sukob” Kosova i Srbije. Susedi još nisu normalizovali odnose dve decenije posle ratnih sukoba, što je trajan izvor nestabilnosti u Evropi, ukazuje AFP i dodaje da je dijalog u zastoju više od godinu dana s čestim diplomatskim provokacijama koje su otežavale stvaranje dobre volje. Ako se dijalog s Beogradom nastavi, jedno od najosetljivijih pitanje će biti rešavanja ovlašćenje na teritoriji na kojoj su Srbi u većini, navodi AFP.

Bivši vođa studentskih protesta Aljbin Kurti pobedio je na izborima koji su raspisani pošto je dosadašnjeg premijera Haradinaja pozvalo tužilaštvo u Hagu koje ispituje navode o ratnim zločinima, piše londonski Tajms. List ističe da je Kurti imao važnu ulogu u studentskim protestima protiv režima Slobodana Miloševića sredinom 90-ih, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora, od kojih je odslužio dve godine pre nego što ga je oslobodila vlada posle pada Miloševića 2001. godine.

Kurti, koji je radio za političko krilo Oslobodilačke vojske Kosova, nasleđuje nezgodnu situaciju na Kosovu, ocenjuje londonski list i dodaje da su pregovori s Beogradom zastali, a da je Srbija uspešno lobirala kod 12 zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. Samoopredeljenje se probilo kao levičarska stranka koja se zalaže za borbu protiv korupcije i glavna je opozicija dosadašnjem premijeru Haradinaju i predsedniku Hašimu Tačiju. Obojica su, dodaje Tajms, bili komandanti Oslobodilačke vojske Kosova, gerilskog pokreta koje borio protiv Miloševića.

Evropska televizija Juronjuz takođe ocenjuje da su izbori u nedelju naznačili novu eru za politiku na Kosovu, u čijem rukovodstvu ranije dominirale vođe iz sukoba iz 90-ih i rata za nezavisnost. Ključna pitanja za glasače su bila vezana za duboko ukorenjenu korupciju i mirovni dogovor sa Srbijom, navodi Juronjuz, ističući da je mirovni dogovor sa Srbijom imao središnje mesto u predizbornim raspravama.

Juronjuz navodi da je Kosovo imalo prosečan ekonomski rast od četiri odsto u protekloj deceniji, ali da je i dalje siromašno. Javni sektor je glavni poslodavac, ali je za zaposlenje obično potrebna politička veza ili mito. EU je navela da je korupcija “rasprostranjena”, dok je Transparensi internešnal rangirao Kosovo kao veoma korumpirano područje.

SAD i EU vide tenzije između Beograda i Prištine kao veliku pretnju po regionalnu stabilnost i traže normalizaciju odnosa, ukazuje evropska televizija koja podseća da su prošle godine predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, naznačili da bi mogli dogovoriti razmenu teritorija, ali su na Kosovu tome usprotivili Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje.

Blumberg smatra da iako je Kurti najavio da će se njegova vlada fokusirati na istorijski “dug Srbije prema Kosovu”, dok je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da očekuje da će pregovori biti složeniji, obe strane su naznačile spremnost da se vrate za pregovarački sto.

I Blumberg ocenjuje da su vanredni izvori na Kosovu doneli pobedu novoj generaciji političara i zaokret od lidera koji su se istakli kao gerilski borci protiv Srbije 90-ih godina.

Očekuje se da Kurtijeva partija, koja se smatra pozicionirana levo od centra, formira koaliciju s Demokratskim savezom Kosova s desnog centra, navodi Blumberg.

Dve pobedničke stranke su veoma različite po karakteru, ističe BBC. Samoopredeljenje je antiestablišmentski albanski nacionalistički pokret čiji su poslanici ometali rad skupštine suzavcem, dok je Demokratski savez Kosova najstarija kosovska partija koja se nada se da će Osmani biti sledeća prva ženu na čelu vlade.

Te dve stranke nisu uspele da naprave koaliciju pre izbora i možda će im biti potrebne nedelje pregovara da obrazuju novu vladu, ukazuje britanski servis.

S druge strane, bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova ližu svoje izborne rane, navodi BBC, ukazujući da glasači smatraju da su njihove stranke uveliko odgovorne za endemsku korupciju i slab razvoj.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime