Tadić: „Merkel zbog Kosova uništila demokratiju“

Tadić: „Merkel zbog Kosova uništila demokratiju“

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, posle posete Vašingtonu, da se može očekivati zaokret politike Sjedinjenih Država prema Srbiji u odnosu na Trampovu administraciju.

To sam dobio kao potvrdu, što se i vidi iz određenih imenovanja“, rekao je Tadić u emisiji „Iza vesti“, govoreći o poseti Vašingtonu gde se sastao sa Amandom Sloat, specijalnom pomoćnicom predsednika Džozefa Bajdena i direktorkom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i Karen Donfrid, podsekretarkom za Evropu i Evroaziju državnog sekretara Entonija Blinkena.

Tadić je rekao da je sa njima imao veoma otvorene razgovore o urušavanju demokratije u Srbiji, razmerama organizovanog kriminala, lošim odnosima Beograda sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijim, kao i naoružavanju koje je za njega, kako je istakao, izlišno i veoma opasno.

Svaka tema je bila vrlo konkretna, i dobio sam vrlo konkretne odgovore, i sa tim sam bio posle dugo vremena veoma zadovoljan“, kazao je bivši predsednik Srbije.

Govoreći o sankcijama SAD protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Tadić je rekao da je Veselinović bio kriminalno aktivan i u vreme njegovog mandata, ali da je tada bio uhapšen, pa oslobođen u mandatu ove vlade.

Imali smo dovoljno podataka da je on u kriminalnim radnjima, zašto posle jedne decenije imamo rečenicu o povezanosti sa srpskim vlastima“, rekao je Tadić i dodao da je odgovor na to da Amerikanci dugo i temeljito istražuju, ali da jednom kad završe istragu, slučaj je zatvoren i sigurno izvodljiv pred sudskim organima.

Na pitanje da li će sankcije SAD imati uticaj i na političko vođstvo Srbije, Tadić je odgovorio da su Veselinović i Radoičić „nesumnjivo političke ličnosti i da stoje iza Srpske liste na Kosovu, kao i da su se sa albanskim političarima sa Kosova sastajali na jahtama, dok su u Srbiji prisustvovali Glavnom odboru vladajuće Srpske napredne stranke“.

Dodao je i da je sagovornicima u Vašingtonu poručio i da ako hoće da se bore protiv organizovanog kriminala, onda moraju da budu potpuno opredeljeni za to, a ne da slamaju demokratiju u celom regionu samo zato što očekuju da će im Aleksandar Vučić isporučiti sve što žele na Kosovu.

Ne možete zbog jedne tačke na Balkanu – Kosova – da slomite demokratiju u celom regionu“, rekao je Tadić optužujući ranije administracije u Vašingtonu za kažnjavanje demokratskih snaga u Srbiji i pravljenje atmosfere za promenu vlasti, očekujući samo da se izvede nezavisnost Kosova.

I napravili su ogromnu stratešku grešku, imali su Angelu Merkel za svog saveznika“, podsetio je bivši predsednik, ali je priznao i da današnja opozicija u Srbiji snosi deo odgovornosti, jer kako je rekao, nije razvila front odbrane demokratije.