Tramp: pregovori sa talibanima su mrtvi!

0

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je razgovore sa talibanskim liderima u Avganistanu mrtvim. Američka vojska će verovatno pojačati operacije u Avganistanu kako bi se suprostavila pojačanim napadima talibana. Tramp prekinuo razgovore sa talibanima planiranim za Kemp Dejvid, tokom vikenda nakon što je ubijen američki vojnik u napdu u Kabulu prošle nedelje.

„Oni su mrtvi. Oni su mrtvi. Što se mene tiče, oni su mrtvi “, rekao je Tramp novinarima na pitanje o razgovorima dok je napuštao Belu kuću zbog putovanja u Severnu Karolinu.

Tramp se nadao spehu u višemesečnim pregovorima amerikanaca s talibanskim militantima, koji kontrolišu velike delove Avganistana. Smatrao je da će na tajnom sastanku u Kemp Dejvidu, kojem je trebalo da prisustvuje i avganistanski predsednik Ašraf Gani, biti postignut sporazum o povlačenju američkih snaga iz te zemlje, posle 18 godina.

On je smtrao da bi povratak 14 hiljada američkih vojnika iz Avganistana, bio jedan od velikih izbornih aduta.

Ali, u Avganistanu raste nasilje i povećava se broj talibanskih napada. Kenet Mekenzi, general komandant marinaca je rekao da će Američka vojska povećati operacije na suzbijanju talibanskog nasilja. Nije moguć mir bez primirja, rekao je on.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime