Rusija – pao avion sa 65 zarobljenika

Rusija – pao avion sa 65 zarobljenika


U Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja graniči s Ukrajinom, danas
oko 11 sati po lokalnom vremenu srušio se veliki ruski vojni transportni avion tipa Il-76. Avion je pao u okrugu Koročanski, javili su ruski mediji, ne navodeći uzrok pada. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak pada, na kojem se vidi i velika eksplozija.


Rusko Ministastvo odbrane objavilo je da se u avionu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, i da su svi poginuli u padu. Tvrde da su ih ruske snage prebacivale kako bi bili razmenjeni za ruske zarobljenike. Uz zarobljenike poginuli su i članovi posade. Ukupan broj žrtava je 74.


Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i penzionisani general, rekao je da je vojni transportni avion koji se danas srušio na jugu Rusije oboren s tri rakete koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters.


Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile tipa Patriot ili IRIS-T.

Mediji u Ukrajini su objavili da je ukrajinska vojska oborila ruski avion, ali ukrajinski vojni eksperti tvrde da se na objavljenim fotografijama oko srušenog aviona ne vide tela i zaključuju da avion nije prevozio ukrajinske zarobljenike.


Vojni ekspert Aleksandar Kovalenko ocenjuje: „Zatvorenici se ne prevoze avionom! Štaviše, prema ruskom Ministarstvu odbrane, bilo je samo tri vojnika pratnje za 65 zatvorenika!“, napisao je on.


Zajedno sa posadom na brodu su bile 74 osobe, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ali ne vidi se nijedno telo na terenu.


Prema ukrajinskim medijima, avion je prevozio rakete za PVO sistem S-300.


Iljušin Il-76 je višenamenski, četvoromotorni transportni avion, koji je projektovao sovjetski dizajnerski tim Iljušin kao komercijalni teretnjak 1967. kada je zamenio Antonov An-12.


Razvijen je za transport ljudstva i dostavu teških mašina u udaljena područja. Vojne verzije Il-76 su korišćene u Evropi, Aziji i Africi, a koristi se i kao tanker za dopunu goriva u vazduhu ili kao komandni centar.