Traže da se zabrani patrijarhu Irineju ulaz u Crnu Goru

0

Crnogrski pokret podneće danas krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv članova organizacionog odbora za obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Predsednik ovog odbora je mitropolit Amfilohije.
Kako navode, to je zbog više krivičnih dela – od onih koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.
Kako prenosi RTCG, pored ostalog, oni zahtevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, da dođe u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio: „U Crnoj Gori crkvi je gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“.
„Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamjernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je“, naveli su oni u prijavi, prenosi RTCG.
Istakli su i da je Amfilohije, i rečju i delom, „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve“, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989. godine“.
Skup u Budvi planiran je 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva, kao centralna proslava „obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki“.
Iz CP su ponovili ranije upozorenje da je, na osnovu najave skupa sa plakata, jasno istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim delom Crne Gore, jer su odvojeno „ispisana imena crnogorske države i njenoga dijela“.
Ističu i da najava skupa sadrži dvije neistine – da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki. Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat. Ukazuju da su organizatori skupa pribjegli još jednoj neistini – u dnu plakata, navode oni, napisano je da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva, što nije tačno. Ističu da je manastir, najvjerovatnije, sagrađen, možda u XV vijeku, a ktitor mu se ne zna.
RTCG navodi, da upozoravaju da je namera organizatora da „podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji što je kažnjivo po članu 357 KZ-a“, da ih „ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je kažnjivo po članu 359 KZ-a“, te da ih „ohrabre da upotrijebe sve moći da promijene ustavno uređenje zemlje što je kažnjivo po članu 360 KZ-a“. Cilj je, ističu oni, i da se „upotrebe masa i zvaničnici iz Srbije koji će govoriti na tome skupu kao jedna vrsta javne prijetnje ustavnome uređenju što je kažnjivo po članu 361 KZ-a“ i da „ohrabre velikosrpske šoviniste da na bilo koji način svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnika tih organa, što je kažnjivo po članu 362 KZ -a Crne Gore“.
Organizovanjem ovakvog skupa, ističe se pored ostalog u prijavi, namjera je i da se, indirektno, „raspiri mržnja prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po članu 370. stav 1, istoga Zakonika“.
„Stoga zahtevamo da tužilac, u okviru svojih nadležnosti, pokrene postupak, utvrdi koja lica su počinila i imaju nameru da počine navedena krivična dela i preduzme mere da ista budu kažnjena i skup zabranjen, a srpskome patrijarhu Irineju, čelniku Srpske crkve koja se na našu zemlju protegla zahvaljujući vojno-žandarmerijskim bajonetima srpske okupacione vojske 1918. godine, ovim povodom bude zabranjen ulazak u Crnu Goru“, zaključuje se u krivičnoj prijavi.
Crnogorski pokret i prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda u Budvi zbog toga što su dozvolili postavljanje plakata čiji sadržaj eksplicitno poziva na protivustavno otcepljenje dela Crne Gore kažnjivo po čl. 369 KZ-a, ali i izaziva nacionalnu mržnju, što je kažnjivo čl. 370 KZ CG, stav 1, a u vezi s članovima 357 i 362 stavovi 1 i 2 KZ-a. Reakcije iz Tužilaštva na ovu krivičnu prijavu do sada nije bilo.