Tri decenije od ubistva porodice Zec u Zagrebu

Tri decenije od ubistva porodice Zec u Zagrebu

Pre 30 godina, u noći između 7. i 8. decembra 1991. pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su u Zagrebu članove porodice Zec.

Zagrebačka familija Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobene iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili, a mrtva tela su prekrili smećem.

Zbog zločina uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, što su po zakonu za toliko teško delo morali da imaju, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni, a su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji kraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Gde je završio ratni zločinac Tomislav Merčep čija je jedinica počinila stravično ubistvo 12-godišnje devojčice i njene porodice? Dobar deo leta i jeseni 2019. godine proveo je u – toplicama.

Zagrebački portal Index je prošle godine otkrio da Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila koje su ubile njegove jedinice, umesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim toplicama.

Omogućilo mu je to Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa, navodi portal Index.

Index je kasnije objavio i fotografije Merčepa u toplicama na kojima se vidi da vreme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovek. Nije imao čak ni pratnju pravosudne policije.

Tomislav Merčep 2015. je bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravosnažno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora.

A 2017. godine zagrebački Županijski sud ga je osudio na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao merčepovci nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

Index podseća da je HRT pre nekoliko godina u emisiji TV kalendar ustvrdio da je slučaj Aleksandre Zec “medijski prenaduvan”.

“Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u seni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 dece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za što takođe nikad nitko nije odgovarao”, rečeno je u TV kalendaru prošle godine.

HRT se izvinio zbog te sramotne izjave, ali baš kao ni za ubojstvo obitelji Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena “svima koji su sudelovali u proizvodno-uredničkom lancu”.

Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila ovaj zločin, umro je prošle godine 2020.