Tri raspusta u školama u Srbiji

0

Učenici u Srbiji tokom naredne školske godine imaće tri raspusta – zimski, prolećni i letnji. Novim školskim kalendarom za 2019/20. godinu ukinut je jesenji raspust, pa će osnovcima i srednjoškolcima jedini slobodan dan do zimskog raspusta biti 11. novembar, kada se slavi državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Prvo polugodište počinje 2. septembra, a završava se 31. januara 2020. godine. Drugo polugodište traje od 18. februara do 2. juna za učenike osmog razreda, odnosno do 16. juna za đake od prvog do sedmog razreda. Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a svi ostali srednjoškolci se raspuštaju 19. juna.

I naredne školske godine zimski raspust će imati dva dela. Prvi deo počinje 30. decembra, a završava se u utorak, 7. januara, a drugi deo traje od 3. do 17. februara. Osnovci će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila.

U školi se praznuje radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar, Sveti Sava 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april, Dan pobede 9. maj i Vidovdan 28. juna, kada je u većini škola podela đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

Dan prosvetnih radnika se obeležava 8. novembra.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci na prvi dan krsne slave; pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama; pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.