Vučić: Izbori sledećeg proleća

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biti održani sledeće godine na proleće u martu ili aprilu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Bratislavi na konferenciji “Globsec” govoriti o stanju na Kosovu i Metohiji, i od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse.

Ukazao je da je nedavno na skupu u Tirani imao žestoku raspravu sa Taćijem i da u Bratislavu ne ide da se sastane s njim. Rekao je da je ponašanje Srbije uvek konstruktivno i da želi da razgovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema. “Ali kako da razgovaramo o rešavanju problema kada čujete da oni žele da formiraju ‘veliku Albaniju‘, da neće da formiraju ZSO, iako su to potpisali.

Shvatite tada da ono što ima snagu međunarodno pravnih ugovora više ne važi. Na sve to je EU tako blago reagovala da niko nije ni primetio”, objasnio je Vučić. Vučić je rekao i da je nasmejan i raspoložen jer je oslobođen svake krivice i donekle neke vrste odgovornosti za ono što se dešava danas na KiM, ne svojom željom i krivicom. Istakao je da su takse Prištine nanele štetu ne samo Srbiji, već celom regionu, jer oni koji hoće da dođu u našu zemlju čuju da postoje “šumovi” u privredi, da nema slobode trgovine.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest.

Naveo je da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

“To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane”, rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel. Predsednik je ocenio da je Savet bezbednosti UN, koji će narednog ponedeljka raspravljati o situaciji na KiM, uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa. “U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji nisam siguran da će ga biti”, rekao je Vučić.

Upitan da li razlog za to može da bude i odnos nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Vučić kaže da oni svoje odnose prevazilaze na demokratski način. Merkelova i Makron, međutim, imaju slične ciljeve za Zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem. “Zato će Haradinaj (u Berlinu) danas pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu”, rekao je Vučić.