U SAD vrelina 56,6 stepeni

0

Požari se šire zapadom SAD, koji je zahvaćen toplotnim talasom sa rekordnim temperaturama u pojedinim oblastima. Vatrgasci imaju problem da ugase požar iz aviona jer zbog vreline voda ispari pre nego što dotakne tlo.

Vlasti su naložile evakuaciju stanovništva iz pogođenih mesta, a vatrogasci pokušavaju da ugase požar pod ekstremno teškim uslovima, preneo je danas BBC.

U subotu, dvojica vatrogasaca u Arizoni su poginula kada im se avion srušio dok su pokušavali da ugase požar. U Las Vegasu je u subotu izjednačen temperaturni rekord od 47,2 stepena.

Vatrogasci koji se bore sa požarom kažu da je vazduh toliko suv, da voda koja se ispušta iz aviona da se ugasi vatra, ispari pre nego što dotakne zemlju.

Vreli toplotni talas treći dan zaredom približava temperature rekordima, pa je u nedelju u pustinjskoj Dolini smrti u Kaliforniji zabeleženo 54 stepena, što je bilo jedno od najtoplijih mesta na planeti, dodaje Rojters.

Termometar ispred Furnas Krik centra je pokazao 56,6 stepeni u nedelju oko 16.00 po lokalnom vremenu, dok je Nacionalna meteorološka služba SAD izmerila 54,4 stepena u subotu.