U Srbiji 12 slučajeva koronavirusa

0

U Srbiji je registrovano 12 slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do sada je u laboratoriji Instituta “Torlak” testirano 130 osoba.

Od sedmoro novozaraženih koronavirusom, jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, kaže za RTS direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Ostali zaraženi imaju umerenu kliničku sliku. Svi inficirani koronavirusom primaju odgovarajuću tepariju.
Stevanović napominje da svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potiče od istog izvora, pošto je jedan zaraženi bio na velikom skupu a nije znao da je inficiran.

Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodogovrnost prema kolektivu, okolin. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke”, istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, neće biti iznenađenje da imamo veći broj obolelih i to uglavnom iz tog jednog izvora.

“Desilo se da se organizuje jedan skup i da je jedna osoba bila zaražena i u ovom trenutku imamo veliki broj zaraženih”, napominje Stevanović.

Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.
Danas će biti održan novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.