Fijat – višak radnika

Fijat – višak radnika

Kompanija Fijat u Kragujevcu smatra da je od 2.016 zaposlenih, višak 1.541 radnik, a zaposlenima će biti ponuđene samo dve mogućnosti – da odu da rade u inostranstvu na dve godine ili da napuste fabriku uz socijalni program.
Ovo je poruka nakon današnjeg sastanka menadžmenta kompanije i Samostalnog sindikata koji je, inače, bio hitno sazvan i na kojem predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata. Sindikatu je ponuđen socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak, a program je dostavljen i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
Sindikat ističe da se među 1.541 radnikom koji su višak, nalaze predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata.„Pozivamo predsednicu Vlade da upozori Fijat da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30. maj kako bi ih upoznali sa ponudom. Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera kompanije Fijat”, poručili su iz Sindikata.
Radnike su pozvali da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka, kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade.