U Srbiji Astra Zeneka bez ograničenja

0

Srbija će nastaviti da vakciniše vakcinama proizvođača Astra Zeneka jer nijedno referentno telo nikada nije izdalo ograničenje za primenu tog medicinskog sredstva, izjavio je Pavle Zelić, predstavnik za odnose s javnošću Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

On podseća da ograničenje za primenu nisu izdale ni Svetske zdravstvene organizacije , Evropske agencija za lekove (EMA) kao ni ALIMS.

“SZO i Evropska agencija za lekove su dale jasan stav da ne treba ograničiti ovu vakcinu u njenoj primeni, jer je korist neuporedivo veća od rizika. Sve tromboze koje su do sada uočene su pod praćenjem”, rekao je Zelić za Radio televiziju Srbije .

On je podsetio da je ALIMS do sada dala dva obaveštenja, pozivajući zdravstvene radnike da prate šta se dešava. “Nama do danas nije nijedan slučaj potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa ovom vakcinom”, istakao je Zelić.

On je takođe rekao i da Agencija za lekove i medicinska sredstva intenzivno prati reakcije na sve vakcine protiv korona virusa i da su neželjene prijavljene u ukupno 755 slučajeva. To znači, istakao je Zelić, da je jedna takva reakcija zabeležene na 3.973 vakcinisanih građana.