U Srbiji bezbedni

0

Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje da se Srbija svrstava među 50 najrazvijenih zemalja po bezbednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lekova i vakcina. Ocenjivano je 195 zemalja, a zaključak je da Srbija primenjuje i poštuje sve neophodne procedure da bi do građana stizali kvalitetni i bezbedni lekovi i vakcine.

Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i proveravanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu.

Ocenu pet nije dobila nijedna zemlja, četvorku je dobilo nekoliko, a Srbija je dobila trojku. Sve ostale zemlje su dobile dvojku i jedinicu.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović izjavio je za RTS da građani Srbije apsolutno treba da budu spokojni kada su u pitanju kvalitet lekova i vakcina koji su na tržištu Srbije, jer se se sve kontroliše na najbolji mogući način.

Ukazao je da Srbija poštuje nacionalne zakone i da bi bila sigurna da građani koriste isključivo efikasne, kvalitetne i bezbedne lekove i vakcine sve se proverava kako dokumentaciono, tako i laboratorijski.