Uhapšen komandant protivvazdušne odbrane Moskve

Uhapšen komandant protivvazdušne odbrane Moskve

Šef moskovske protivvazdušne odbrane Konstantin Ogienko uhapšen je zbog korupcije. Generalu Ogienku, donedavnom šefu jedinice koja štiti nebo nad glavnim ruskim gradom, određen je istražni zatvor zbog postojanja osnovane sumnje da je primio mito.

Ruski dnevnik Komersant piše da je Ogienko u saradnji sa zapovednikom 4. divizije protivvazdušne odbrane, generalom Dimitrijem Bjaliackim, primio pola miliona rubalja za dodelu vojnog zemljišta jednoj civilnoj organizaciji. Ogienko i Bialiacki su navodno računali na ukupno 30 miliona rubalja, ali su dobili “samo” pola miliona. Komersant dodaje da je šefica civilne organizacije prikupljala novac od raznih organizacija i građana, obećavajući im zemljišne parcele u blizini Moskve.

Bialiacki je delimično priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom pa mu je određen kućni pritvor. Ogienko je tvrdio da je nevin i odbio je da svedoči. Ako bude proglašen krivim, Ogienko bi mogao dobiti od osam do 15 godina zatvora. Ogienko je od 2021. bio zapovednik protivvazdušne odbrane Moskve, a s dužnosti je smenjen nakon što je protiv njega u julu pokrenut kazneni postupak. Ova je istraga jedan od tri velika postupka vezana uz navodnu krađu vojnog zemljišta u moskovskoj regiji.