Uhapšena opozicija u Crnoj Gori

0

U Podgorici je jutros mirno. Saobraćaj je normalizovan, nakon jučerašnje celodnevne blokade grada zbog protesta protivnika Zakona o slobodi veroispovesti koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).
Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su juče u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza, prenosi Beta. Policija je privela oko 20 ljudi zbog blokade saobraćaja.
Crnogorska policija uhapsila je 22 osobe, uključujući i 18 poslanika Demokratskog fronta, nedugo pošto su odbačeni svi amandmani te stranke na zakon o slobodi veroispovesti. Sednica parlamenta je, posle serije incidenata i privođenja poslanika DF-a, nastavljena. Usvojen zakon o slobodi veroispovesti.
Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve koji su se od juče u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon.
Policija je uhapsila sve poslanike Demokratskog fronta i još četiri osobe, nedugo pošto je u načelu usvojen zakon o slobodi veroispovesti i odbijeni amandmant DF-a, što je pokrenulo seriju incidenata, javljaju podgorički mediji. Incident se dogodio posle odbijanja tri amandmana koje je Mitropolija dostavila preko Demokratskog fronta. U skupštinskoj sali je bačena dimna petarda, nastalo guranje, svađa, vika, po rečima pojedinih poslanika počupani su i mikrofoni sa stola predsedavajućeg i u sali je intervenisalo dodatno skupštinsko obezbeđenje.

Policija je u dve marice odvela poslanike ove stranke u podgorički centar bezbednosti, a poslanica Demokratskog fronta Marina Jočić je pozvala građane Crne Gore da izađu na ulice.

Privedene su ukupno 22 osobe, uključujući 18 poslanika Demokratskog fronta.
Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani su u policiji.
Po oceni tužilaštva, Zogović je osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandić i Knežević za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.
Svoj troijici se na teret stavlja da su napali, odnosno sprečavali da radi, Ivana Brajovića.
Njih trojica su u pritvorskim prostorijama podgoričkog Centra bezbednosti.
Pored njih sinoć su uhapšeni i poslanici DF Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Branko Radulović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Budimir Aleksić, Marina Jočić, Branka Bošnjak, Predrag Bulatović, Ljiljana Đurašković, Aleksandra Vujičić, Veljko Vasiljević i Jovan Vučurović. Među privedenima su bili i Mihailo Čađenović, Zoran Bulatović, Koča Đurišić, Dejan Gojković i Dušan Knežević.
Predsednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kazao je “Vijestima” da za ostala privedena lica nema elemenata bića krivičnog djela i da su pušteni kući nakon uzimanja izjave.
Sud za prekršaje ocijeniće da li su poslanici DF Marina Jočić, Nebojša Medojević i Branko Radulović počinili neki prekršaj u plenarnoj sali Skupštine.
“Sva ostala lica nakon uzimanja izjava, njih 19 pušteno je kući”, rekli su iz Saveta.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja je poslanike te stranke prevozila u centar bezbednosti i tom prilikom naveo da je u incidentima povređen Milan Knežević.

Nedugo posla hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika, javlja podgorički radio Antena M.

“Kolegama sam izrekao meru udaljenja sa sednice. Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana”, rekao je predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

Sednica parlamenta je, posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta, nastavljena, a svih 45 prisutnih poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a izglasalo je zakon o slobodi veroispovesti.

Reagujući na glasanje u parlamentu, Demokratski front je ocenio da je zakon usvojen u “atmosferi totalne diktature”.

“Posle kidnapovanja poslanika DF-a iz Skupštine Crne Gore, režim je u atmosferi totalne diktature, uz aplauz, usvojio sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve”, objavio je Demokratski front na Fejsbuku.

Nešto ranije, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da sednica neće biti održana ”dok se policija ne obračuna” sa poslanicima njegove stranke.

”Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici. Ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF-om”, rekao je Mandić.

”Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je Mandić.

Privođenju poslanika Demokratskog fronta prethodio je vreo dan u Crnoj Gori, pošto su protivnici donošenja zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve i postavili barikade u Podgorici.

Televizija Crne Gore javila je i da je zbog blokade puteva na nekoliko mesta u toj državi bilo uhapšenih, uključujući i sveštenika SPC.