Ukrajina – bitkoini i sajber partizani

0

Kriptovaluta bitkoin dobila je novu namenu u krizi u Ukrajini. Sve češća su upozorenja da kriptovalute postaju glavno sredstvo finansiranja dobrovoljačkih grupa u sukobima u svetu, a istraživači finansijskih tokova utvrdile su da su tokom prošle godine volonterske i hakerske grupe u Ukrajini, od kojih su neke isporučivale opremu i vladinim snagama, dobile više od pola miliona dolara u kriptovalutama.

Istraživač Eliptik upozorava da, u atmosferi rastućeg straha od ruskog napada, digitalne valute postaju važne u finansiranju dobrovoljačkih grupa koje podržavaju ukrajinsku vladu.

Kriptovalute se mogu primati i slati anonimno i omogućavaju bezbolan transfer u nelegalnom finanisranju. To je snažna alternativa tradicionalnoj valuti, posebno kada su u pitanju donacija iz drugih zemalja.

Eliptik navodi da je jedna grupa, Come Back Alive sa sedištem u Kijevu, počela da prikuplja sredstva u kriptovalutama 2018. i samo u drugoj polovini 2021. primila kriptovalute u vrednosti od gotovo 200.000 dolara.

Come Back Alive kaže da obezbeđuje materijalne i medicinske zalihe ukrajinskoj vojsci, uključujući dronove, snajperske puške i mobilne sisteme za nadzor.

Stranica za donacije na web stranici navodi adresu Bitcoin digitalnog novčanika i pojedinosti o njegovom bankovnom računu, web-mestu za grupno financiranje i SWIFT globalnom međubankovnom kodu za plaćanje. Sredstva se uglavnom prikupljaju u tradicionalnim valutama, s 199 miliona grivna (7,1 milion dolara) prikupljenih od 2014.

Napravili smo bitcoin novčanik jer ga ljudi stalno traže i želimo pružiti priliku svima da nas ugodno podržavaju”, naveli su iz ove organizacije.

Druga grupa, Ukrainian Cyber Alliance, prikupila je gotovo 100.000 dolara tokom prošle godine u kripto valutama.

Fejsbuk stranica grupe opisuje je kao “zajednicu ukrajinskih aktivista iz različitih ukrajinskih gradova i delova sveta” i navodi adresu Bitkoin digitalnog novčanika.

Portparol ove organizacije rekao je prošle godine intervjuerima da je njihov cilj bio da dobiju informacije o ruskim sigurnosnim i političkim osobama i prosledio informacije ukrajinskoj vojsci.

Centar Myrotvorets prikupio je najmanje 267.000 dolara kroz više od 100 Bitcoin donacija, navodi Eliptik.

Druga skupina koja je delovala u interesu Ukrajine, Beloruski Cyber Partizani, prikupila je tri i po Bitcoina ukupne trenutne tržišne vrednosti od 155.000 dolara.

Grupa ne prikuplja novac u tradicionalnim valutama jer je “teško uspostaviti sigurnu metodu”, rekla je Juliana Šemetovec, portparolka grupe.

Grupa navodi Bitcoin adresu digitalnog novčanika za donacije u aplikaciji za razmenu poruka Telegram i na svom Twitter feedu, koji ima gotovo 67.000 sledbenika. U poslednjih šest mjeseci prikupio je 84.000 dolara u kripto valutama, navodi je Eliptik.