Ukrajina – rat, pregovori i koridori

Ukrajina – rat, pregovori i koridori

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebalo bi da se održi danas, a Rusija je jutros najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova. Dva pegovaračka tima zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Belorusiji.

U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila.

No pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja propao je i u subotu i u nedelju, prema navodima Kremlja i Međunarodnog odbora Crvenog križa. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre.

Prema rutama koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, jedini koridor iz Kijeva vodiće u Belorusiju, a civili koji beže iz Harkova moći će sigurno putovati jedinu u Rusiju.

Istovremeno, koridori iz Mariupolja i Sumija vodiće i prema ukrajinskim i prema ruskim gradovima.

Oni koji napuštaju Kijev moći će da budu avionom prevezeni u Rusiju, poručilo je rusko ministarstvo dodajući kako će dronovima pratiti evakuaciju civila pa će “pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i celi civilizovani svet…ovaj put biti beskorisni”.

Šef ukrajinskog izaslanstva, pregovarač David Arahamija odbacio je glavne zahteve Rusije kao “neprihvatljive”.

“Ne bih rekao da brzo napredujemo jer svakodnevno imamo mnogo ubijenih ljudi, posebno civila”, rekao je u nedelju Arahamija na pitanje o napretku pregovora.