Ukrajina – smene u tajnoj policiji

Ukrajina – smene u tajnoj policiji

Kada je prošle nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio službi bezbednosti da uhapsi bišeg šefa obaveštajaca zaduženog za Krim Olega Kuliniča, javnost je brujala o rekonstrukciji tajne službe kao nagoveštaju preokreta u ratu protiv ruskih snaga. Nekoliko sati kasnije smenio je Ivana Bakanova, šefa tajne službe, a potom i glavnu tužiteljku Irinu Venediktovu. Jedan od glavnih povoda za smene je da je veliki broj ljudi pod njihovom komandom prešao na rusku stranu i to prvenstveno na okupiranim teritorijama. Zelenski i mediji su povodom ovih hapšenja najčešće koristili reči – veleizdaja i kolaboracija sa Rusima.

Ruske tajne službe su, bez sumnje, „izbušile“ ukrajinske bezbednosne strukture što je izazvalo snažne frustracije u vladi. Ima , međutim i tumačnja da je ovaj potez Zelenskog pre svega usmeren da učvrsti vlast, ali i da za javnost pronađe krivca za neuspehe u ratu protiv ruskih snaga.

Ivan Bakanov je inače prijatelj predsednika Zelenskog još, kako se navodi, od detinjstva. Lično ga je imenovao za šefa obaveštajne službe još pre tri godine. Bakanov je , kao i Zelenski, bio u šou biznisu i nije imao veze za obaveštajnim radom. Ukrajinska javnost je kritikovala taj potez Zelenskog tvrdeći da nije dobo da se na mesto šefa obaveštajaca dovodi amater. Tada je bilo i mišljenja da bi neko sa strane ( u ovom slučaju Bakanov) mogao da očisti kompromitovanu tajnu službu. SBU ( ukrajinska tajna policija) ima 30 hiljada agenata i sedam puta je veća od britanske obaveštajne službe MI6. Njen posao je borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, špijunaže… Ali, ne može se pohvaliti profesionalizmom i dobar deo „aktivnosti“ joj je, kao i u ostalim postkomunističkim zemljama, bio usmeren na kontrolu privatizacije i učešće u tranzicionim marifetlucima.

Bakanov je u početvku tvrdio da mu treba najmanje tri godine da „rasformira agenciju“, ali nije uspeo da se suprotstavi prodoru ruskih agenata.

Juče je u njegovu fotelju zaseo oficir Vasilij Maliuk. Prethodno je iz Ukrajine pobegao Andrija Naumov, bivši šef odseka za unutrašnju bezbednost ukrajinske obaveštajne službe. On je nekoliko sati pre ruskog napada spakovao kofere. Uhapšen je u Srbiji sa nekoliko stotina hiljada evra i dva smaragda. Ukrajina traži njegovo izručenje. Šef ukrajinske tajne policije u Hersonu Srgij Krivoručk j euhapšen pod optužbom da je naredio evakuaciju grada. U zatvoru je i Igor Sadokin, njegov zamenik koji je Rsima predao kartu ukrajinskih minskih polja. A optužen je da je koordinirao ruske napade. U Ukrajini se trvdi da je izdaja obaveštajaca značano doprinela da Rusi u Herson uđu gotovo bez otpora. A Herson je strateški grad na reci Dnjepar.

Na mesto smenjene tužiteljke Irine Venediktove postavljen je Oleksej Simonenko, blizak šefu kabineta Zelenskog, kontroverznom Andreju Jermaku – čoveku koji je optuživan za seriju skandala, od sabotiranja antikorupcijskih mera, do sprečavanja hapšenja ruskih specijalaca.

Zanimljivo je da je američka kongresmenka Viktorija Sparc ( inače rođena u Ukrajini) tražila prošle nedelje da predsednik Džo Bajden objasni saradnju sa kontroverznim Jermakom.