UN: „Nije zrelo za primirje u Ukrajini“

0

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je da izgleda da “još nije sazrelo vreme” za uspostavljanje primirja koje bi omogućilo isporuku humanitarne pomoći u Ukrajinu, ali je izrazio nadu da će to biti moguće uskoro pošto se pravoslavni Uskrs proslavlja ovog vikenda.
“Možda će se pokazati određena zrelost u narednom periodu”, saopštio je zvaničnik UN na konferenciji za novinare u ponedeljak, prenosi AP.
Nakon što je ovog meseca putovao u Kijev i Moskvu na sastanke na visokom nivou sa ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, Grifits je za Asošiejted pres rekao da je primetio malo poverenja između sukobljenih strana i da “nije optimista”.
On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se vrate pregovorima koji imaju za cilj okončanje rata i da pokažu “mnogo, mnogo više spremnosti, pre svega Ruska federacija, i dozvole konvojima slobodan ulazak i izlazak”.
“Za početak hajde da pružimo pomoć ljudima tamo gde im je potrebna”, naglasio je Grifits.
Podsekretar UN za humanitarna pitanja izjavio je i da planira da ponovo otputuje u Rusiju kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini, posle posete Turskoj koja bi trebalo da bude realizovana kasnije tokom nedelje, preneo je TASS.
Ujedinjene nacije su saopštile da je dvanaest miliona ljudi raseljeno zbog rata, od kojih je oko pet miliona napustilo Ukrajinu, navodi AP.