Ustoličenje, helikopter, suzavci, hapšenja…

0

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon što je sa patrijarhom Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

Crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve nesu drumskim putem mogli da stignu na Cetinje zbog blokada koje su u subotu poslepodne na prilazima gradu postavili protivnici ustoličenja. Helikopter se nešto posle 8 časova spustio na livadu ispred manastira, gde je potom Joanikije ustoličen na tronu Svetog Petra.

Iz Vlade je nezvanično rečeno da je korišten vojni helikopter zbog toga što je savremeniji, brži i bezbedniji od helikoptera kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prostor ispred manastira obezbeđivali su pripadnici Protivterorističke jedinice policije (PTJ) naoružani dugim cevima. Oni su telima i pancir-ćebetom štitili Joanikija i Porfirija prilikom ulaska u manastir koji je bio okružen kordonom policije.

Pre nego što su crkveni velikodostojnici sleteli nadomak manastira, policija je počela s potiskivanjem demonstranata s Dvorskog trga i razbijanjem blokada na nekoliko lokacija u gradu i oko njega.

Iz Uprave policije je saopšteno da je zbog incidenata privedeno 14 osoba, da su dve uhapšene, da je povređeno sedam policajaca i najmanje 30 demonstranata. Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju, ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 časova do juče u 12 časova.

Policiji za juče nije bilo prijavljeno nijedno javno okupljanje na Cetinju, kao ni dan ranije kada se u gradu okupilo hiljade protivnika ustoličenja.

Oko 6 časova počeli su prvi sukobi policije i demonstranata kod Dvorskog trga, koji se nalazi nedaleko od Cetinjskog manastira. Od tada pa do dolaska Joanikija i Porfirija, gotovo neprekidno su trajali okršaji policije i okupljenih građana. Policija je u više navrata izdavala demonstrantima naređenja da se raziđu, što su oni odbijali da učine. Prema policiji su sporadično letele kamenice, staklene flaše i petarde, na šta su oni odgovorili suzavcima. Iz kabineta premijera su rano ujutru saopštili da je na policiju bačen Molotovljev koktel, što su negirali iz Demokratske partije socijalista i Prijestonice. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je na TV Vijesti pokazao fotografiju demonstranta koji u ruci drži flašu koja liči na Molotovljev koktel.

Demonstranti su u potpunosti potisnuti kad su u manastirsko dvorište sleteli crkveni velikodostojnici, dok su neki od njih privedeni.

Nešto pre 7 časova, na barikadi kod Belvedera pojavio se i bivši crnogorski predsednik Filip Vujanović. Deo demonstranata dočekao ga je aplauzima, dok su drugi negodovali zbog njegovog dolaska.

Nedugo zatim, na Belveder su stigli bageri i desetak policijskih vozila, kako bi oslobodili put ka Cetinju. S policijom je pregovarao zamenik predsjednika SDP-a Borislav Banović, koji je novinarima kazao da policija ne odustaje od svojih namera.

Policija je građanima poručila da je njihovo okupljanje neprijavljeno i naredila im da se u roku od dva minuta raziđu. Oni su na to odgovorili uvredama i psovkama. Ubrzo su se čuli i pucnji u vazduh iz vatrenog oružja u blizini barikade.

Nakon što su obaviješteni da su oko 8.20 sati na Cetinje helikopterom sleteli Joanikije i Porfirije, demonstranti su odlučili da zapale barikade od guma i krenu ka gradu.

Policija je prethodno razbila barikadu na izlazu iz Cetinja, iz pravca Budve, što joj je omogućilo da i s druge strane “očisti” Belveder.

Masa nezadovoljnih građana i s jedne i s druge barikade uputila se ka centru grada, gde su nastavljeni sukobi s policijom. Međutim, policija ih je iznova zasipala suzavcem, nakon čega su počeli da se razilaze.

Situacija je počela da se smiruje nakon što je završena ceremonija ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru. Joanikije i Porfirije odleteli su za Podgoricu, lokali koji se nalaze van centra grada su počeli da rade – iako se i dalje osećao suzavac – a nedugo zatim uspostavljen je i saobraćaj.