Vagner optužuje vojni vrh Rusije

Vagner  optužuje vojni vrh Rusije

Šef ruske privatne vojske grupe Vagner, Jevgenij Prigožin optužio je načelnika glavnog štaba i ministra odbrane za izdaju i time otvorio do sada najdublji sukob s moćnicima na vrhu ruske vlasti.

Prigožin je ove nedelje , kako se vidi po audio porukama preko društvenih mreža, otvoreno govorio protiv vojnog rukovodstva Rusije. Njegove optužbe za izdaju baziraju se na tezama kako načelnik štaba i ministar odbrane uskraćuju municiju i druge potrepštine njegovim borcima u Ukrajini, a sve da bi uništili grupu Vagner. Optužbe Prigožina su teške, direktne i vrlo otvorene:

– Gomila vojnih zvaničnika odlučila je da je to njihova zemlja, da su to njihovi ljudi… Odlučili su da će ti ljudi umreti kad im bude odgovaralo, kad im se prohte”, poručio je Prigožin u jednoj od audio poruka punih vulgarnosti, a koju je u utorak objavila njegova služba za medije.

Iako je optužba direktna, poznavaoci Putinovog režima pitaju se koji je pravi cilj Prigožinovih optužbi, šta točno želi da postigne. Deo eksperata spekuliše kako se možda radi o napadima iz straha jer je možda izgubio podršku ruskog predsednika pa se stoga javnom galamom pokušava probiti do Putina preko vojnog vrha.