Vakcina?

0

Evropska komisija (EK) je ponudila finansijsku pomoć od 80 miliona evra nemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici EU, gde je, između ostalog, navedeno da su predsednica EK Ursula von der Lajen i komesarka za inovacije i istraživanje Marija Gabriel održale videokonferenciju s upravom CureVac, a u razgovoru je učestvovao i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Ambroas Fajol.

Podrška nemačkoj kompaniji bila bi u obliku garancija EU za zajam EIB-a, koji se trenutno razmatra u istom iznosu.

“U ovoj javnoj zdravstvevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo da osiguramo CureVacu finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije poput CureVaca u EU”, rekla je predsednica EK Ursula Von der Layen.

“CureVac je 2014. godine osvojio prvu nagradu za podsticanje inovacija u EU. Zalažemo se za dalje podržavanje ovakvih istraživanja i inovacija sa sedištem u EU u ovim kritičnim vremenima. Nauka i inovacije u Evropi su u centru naših politika za zaštitu zdravlja ljudi”, rekla je komesarka za inovacije i istraživanje Marija Gabriel.
CureVac je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korišćenje vakcine, a reč je o potrebi da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na COVID-19.

Svoj program razvoja vakcine za COVID-19 njemačka kompanija je već počela i procenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine.

U svetu je više od 174.100 osoba zaraženo koronavirusom, a blizu 6.700 je umrlo.

Najviše je zaraženih u Kini, više od 80.000 osoba, ali sada je najgora situacija u Evropi, posebno u Italiji i Španiji.