Moskva i Vašington – prećutni kanali komunikacije

Moskva i Vašington – prećutni kanali komunikacije

Kanali komunikacije između Vašingtona i Moskve su otvoreni, uprkos ratu u Ukrajini,potvrdio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven koji je rekao da je u interesu SAD da održavaju kontakt sa Kremljom uz napomenu da su američki zvaničnici „svesni s kim imaju posla”.

Volstrit džurnala je naveo da je Saliven razgovarao sa zvaničnicima Rusije kako bi se smanjili rizici da rat u Ukrajini ne eskalira u nuklearni sukob.

Saliven bio u kontaktu sa savetnikom predsednika Rusije Vladimira Putina za spoljnu politiku Jurijem Ušakovim i sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim, ali da tema razgovora nisu bili načini da se okonča ukrajinski sukob.
Bela kuća nije javno saopštila da je bilo razgovora između Salivena i nekog visokog ruskog zvaničnika od marta, kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost razgovarao sa Patruševim.
Prošlog meseca Saliven je izjavio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja imala „katastrofalne posledice po Rusiju”.
On je rekao da su visoki zvaničnici „izložili” obim potencijalnog odgovora SAD u neslužbenim razgovorima sa ruskim zvaničnicima.
Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson odbila je da potvrdi izveštaj Volstrit džurnala, i rekla da „ljudi iznose mnoge tvrdnje”, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše navode lista da je Vašington vodio poverljive razgovore sa najvišim ruskim zvaničnicima.
„Nemamo šta da kažemo povodom tih navoda. Još jednom ponavljam da postoje neki istiniti izveštaji, ali uglavnom je sve čista spekulacija”, rekao je Peskov na konferenciji za štampu i savetovao novinare da za komentar kontaktiraju Belu kuću ili Volstrit džurnal.
Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u ponedeljak da SAD zadržavaju pravo na otvorene kanale za komunikaciju sa Rusijom, dok je Sliven, jedan od najviših savetnika američkog predsednika, saopštio da je održavanje kontakta sa Moskvom u „interesu svake zemlje koja je pogođena ovim sukobom”.